Najboljša pečena jabolka s šodojem

Vas kaj premami ta fotografija?

Sestavine za 2 osebi

– 2 jabolki
– žlica rozin, namočenih v rum
– 2 suhi figi
– 40 g marcipana
– pest orehov
– 1–2 žlici rjavega sladkorja
– ½ žličke cimeta, maslo
– jajčni šodo
– 2 rumenjaka
– 50 g sladkorja
– 0,25 dl desertnega vina
– vanilja (sladkor, izvleček)

Priprava

1. Figi in orehe nasekljamo na majhne koščke. Prav tako na majhne koščke narežemo marcipan. Vse skupaj v posodi zmešamo, dodamo še rumove rozine, sladkor in cimet.

2. Jabolkoma odstranimo peščišče (od vrha vse do dna). Malce izdolbemo, ne preveč, da se nam med peko ne sesedeta. Nadevamo ju s pripravljeno zmesjo, na vrh pa položimo majhen košček masla.

3. Manjši pekač namastimo, vanj damo nadevani jabolki in pečemo na 175 stopinjah približno pol ure (odvisno od sorte in zrelosti jabolka).

4. Za jajčni šodo v posodi zavremo malo vode in nanjo postavimo drugo posodo, v katero damo rumenjaka, sladkor in vaniljev izvleček (ekstrakt). Nad paro hitro mešamo, dokler se zmes nekoliko ne zgosti. Počasi prilijemo še vino in mešamo, lahko tudi z ročnim mešalnikom, toliko časa, da dobimo gosto, a še vedno tekočo kremo. Še vročo oziroma toplo prelijemo čez pečena jabolka. Takoj postrežemo.

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed