Najboljša poletna rižota z bučkami

Na vrtu se vsak dan pojavi kakšna nova bučka, mi pa zbiramo vse okusne načine, na katere jih lahko pripravimo.

Tokrat bomo bučke zapakirali v italijansko klasiko, poletno rižoto. Brez mesa, v glavni vlogi bodo bučke. Seveda bomo uporabili riž arborio ali carnaroli, da bo jed kar se da kremasta. Osvežili jo bomo z limono in začinili s svežim timijanom. Dodali bomo parmezan za globino in vse skupaj povezali z jušno osnovo. Tako preprosto, a izjemno okusno. Poskusite.

Sestavine

  • 2 srednje veliki bučki
  • 1 l jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 velika šalotka
  • 5 strokov česna
  • 220 g riža arborio ali carnaroli
  • 6 vejic svežega timijana
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 žlici surovega masla
  • 2 žlici limonove lupinice
  • 3 žlice limonovega soka
  • pol žličke sveže mletega popra
  • 70 g ribanega parmezana
  • zelišča za serviranje: svež timijan, bazilika, karamelizirana limona

Priprava

1. Najprej narežemo bučke: najprej po dolgem na četrtine, nato pa te na manjše koščke. Če so bučke zelo velike, uporabimo le eno, če pa imamo več manjših, jih narežemo le na kolute.

2. V kozici zavremo jušno osnovo, ki ji dodamo eno skodelico vode. Znižamo ogenj in grejemo, dokler je ne bomo potrebovali v receptu.

3. Medtem v ponvi segrejemo olje in dodamo sesekljano šalotko in narezane bučke. Pražimo 5 do 6 minut, dokler zelenjava ne postane zlato rjave barve. Dodamo še sesekljane stroke česna, riž, timijan in sol. Nato znižamo ogenj in vsake toliko premešamo, dokler riž ne postekleni. To bo trajalo približno 3 do 4 minute.

4. Primešamo polovico segrete jušne osnove in mešamo, dokler je riž popolnoma ne vpije (med 8 in 10 minut). Dodamo še četrtino tekočine, mešamo in počakamo, da jo riž v celoti popije, preden dodamo še preostanek. Ko bo riž dosegel stopnjo al dente, prenehamo z mešanjem, to bo po približno 25 do 30 minutah, odkar smo segreli ponev.

5. Odstranimo vejice timijana, dodamo maslo, limonov sok in lupinico, poper in polovico parmezana. Premešamo, da se sestavine stopijo in povežejo. Vse skupaj odmaknemo z ognja, serviramo na krožnike, okrasimo z zelišči in postrežemo.

Poizkusite še: Hrustljavo pečene bučkine palčke, ki ne redijo

Fotografija: IriGri8/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed