Najboljše bombice, kot jih speče mlinar
Odpri galerijo
A+ A-
Bombice so čudovito pekovsko pecivo, ki polepša jutra, podkrepi enolončnice in nas druži ob mizi, polni delikates.
Bombice
Za 8–10 kosov.
- 350–400 g pšenične polbele moke T850
- 25 g ajdovih otrobov
- 100 g ajdove moke
- pest ali dve grobo narezanih orehov
- 300–350 ml vode (od tega pol za poparek)
- 9 g soli
- 10 g kvasa
- malo olja
- 1 manjše jajce
In še
- 1 jajce (za premaz)
- groba morska sol
- nekaj orehov (za posip)
- kos papirja za peko
Priprava
1. Ajdovo moko in otrobe zmešamo ter poparimo s polovico vode (torej: zalijemo z 1,5 dl vrele vode). Premešamo in pustimo hladiti toliko časa, da lahko primemo z roko. Zatem dodamo pšenično moko, jajce preostanek vode (ta naj bo mlačna), sol, nadrobljen kvas in olje. Zamesimo testo, ki bo nekoliko bolj lepljivo. Pustimo vzhajati toliko časa, da volumen testa naraste dvakratno.
2. Pečico vključimo na 250 stopinj.
3. Nato oblikujemo majhne kroglice (do 100 g testa). Polagamo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Premažemo z jajcem, posujemo z zdrobljenimi orehi in grobo morsko soljo.
4. Pečemo 10 minut na 250 stopinjah Celzija, nato znižamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še približno 10 minut. »Če bi radi bolj zapečene bombice, lahko pečete dlje,« še svetuje mlinar.
Priporočamo še: Kako naredimo piškotni venček
Datum Objave: 25.11.2022 ob 08:11