Kako naredimo piškotni venček

Preprosto za pripravo, zabavno za izdelavo, pa še zelo okusno. Advent je pred vrati!

To pa je lahko prav lep uvod v praznični december, pa ne le v smislu sladkanja, temveč tudi družinskega povezovanja, druženja in bližine. Izberite svoj najljubši modelček za piškote in pokličite družinske člane, da se vam pridružijo v kuhinji. Čas je za piškotni venček! Mi smo se odločili za zvezdice, ki okoli božiča ne smejo manjkati, smo pa radovedni, katero obliko boste vi uporabili?

Pa naj bo tudi adventni venec v koraku s časom. Naredite ga iz maslenih cimetovih piškotov, v katere lahko za imenitno tretjo dimenzijo okusa dodate še sveže zdrobljen kardamom in ščep črnega popra. Tega lahko obesite kar na vrata v sladek pozdrav svojim ljubim gostom ali pa presenetite sosede v bloku, tudi če ste z njimi samo na »dober dan«.

Piškotni venček

  • 400 g gladke bele moke
  • 250 g masla sobne temperature
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 celi jajci + 2 rumenjaka za premaz piškotov
  • 150 g mletih mandljev
  • 2 žlici cimeta
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Priprava

1. Vse suhe sestavine med seboj dobro premešamo, dodamo na kocke narezano maslo in dve celi jajci. Zamesimo gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za eno uro.

2. Dobro ohlajen hlebček razrežemo na 2 cm debele rezine. Vsako rezino prekrijemo s peki papirjem in razvaljamo. Z modelčkom izrežemo zvezdice treh različnih velikosti.

3. Nato piškote zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem, v obliki venčka oz. kroga. Spodaj polagamo večje zvezdice, prekrijemo z malo manjšimi in na koncu dodamo najmanjše.

4. Rumenjake dobro razžvrkljamo, prilijemo žlico vode in s čopičem premažemo zvezdnati venček.

5. Pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut.

Priporočamo še: Palačinka, ki ji pravimo babja jeza (VIDEO)

Recept in fotografija: Saša Drobnič Škrjanec

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana