Najboljše ideje, kako porabiti ostanke pusta

Pripravili smo nekaj uporabnih predlogov, kam z ostanki pusta. Osredotočili smo se na svinjsko meso, ocvirkovko in seveda krofe.

V dneh, ko se poslavljajo maškare in je pričakovati, da se bo zima le umaknila pomladi, smo se zazrli v hrano, ki je ostala po odhodu pustnih šem. Nekako te tri jedi smo imeli v mislih: meso, ocvirkovko in, seveda, krofe. Katere nove jedi lahko pripravimo iz njih?

Svinjsko meso: sendvič, mesna omaka

Ena od jedi, ki nam lahko ostane v teh dneh, je svinjsko meso. Lahko je prekajeno in skuhano, lahko je na mizi svinjska pečenka. In kaj lahko storimo? Marsikaj: eden od klasičnih predlogov je ričet. Če nam ostane malo več pečenke, jo lahko narežemo na tanko in postrežemo podobno kot šunko, torej v sendviču. Lahko se odločimo za mesno omako, ki jo pripravimo na čisto klasičen način, le da namesto mletega mesa uporabimo ostanke pečenke, ki smo jih razrezali res na drobno. Torej: na malo maščobe prepražimo nasekljano čebulo, dodamo strt česen. Ko ta zadiši, v ponev dodamo nasekljano svinjsko pečenko in vse zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo in dodamo začimbe, denimo lovorov list in peteršilj, ter pokuhamo. Takšno omako lahko postrežemo s testeninami.

Sendvič z ostanki pustne svinjine (Foto: maaram/Getty Images)

Narastek iz ocvirkovke

Kaj pa če nam ostane kos ocvirkove potice, špehovke? Če že vnaprej vidimo, da nam je bo ostal konkreten kos, jo lahko razrežemo na kose in shranimo v zamrzovalnik. Če je ocvirkovka še sveža, jo lahko v promet spravimo tudi tako, da jo narežemo na kose ter dopolnimo z dodatki po želji, denimo z rezinami kislih kumaric in malce sira – nastane prav okusen sendvič, ki je fin za zajtrk, malico ali večerjo.

Če pa je špehovka že bolj suha, bi kazalo iz nje pripraviti (zelenjavni) narastek. Takole smo si zamislili: v namaščen pekač razporedimo na kocke ali tanke rezine narezano špehovko. Sledi plast popražene zelenjave, denimo pora, korenja in cvetače, zatem znova plast špehovke in tako naprej, da z zmesjo zapolnimo pekač. Ko je zloženka sestavljena, zalijemo z mešanico jajc in mleka, na koncu lahko dodamo nariban sir. Pečemo vsaj pol ure v pečici, ogreti na približno 180 stopinj Celzija. Če zraven dodamo skledo solate, je tu prav imenitno kosilo.

Narastek iz ocvirkovke (Foto: tycoon751/Getty Images)

Krofova zloženka

Še krofi: že pred časom nam je kulinarični tandem Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, ki ustvarjata pod imenom Midva kuhava, predstavil krofovo zloženko, nekakšno tortico. Recept zanjo najdete TUKAJ.

Naslovna fotografija:

Deloindom.si: Trik, kako pospraviti kable električnih napeljav, da vam ne bodo v napoto
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana