Najboljše medene perutničke

Samo na videz preprost kos, v resnici pa vir velikega gurmanskega užitka, ko gre za peko na žaru. Sočno!

Tako pripravite medene perutničke in zadovoljni bodo mladi in stari ljubitelji žara, mojster žara pa tudi, ker je našel odličen odgovor na vprašanje, kako pripraviti ta kos mesa. Pravzaprav znamenit recept.

Sestavine

  • 1 kg piščančjih perutničk
  • 1,5 dl medu
  • žlica najljubše čili omake
  • marinada in glazura
  • 2 žlički mletega suhega česna
  • 12 žlic limonovega soka
  • 2 žlički soli (najbolje grobo mlete)
  • žlička popra

Priprava

1. Perutničke je treba marinirati približno 6 ur, takole: polovico limonovega soka zlijemo v veliko posodo, dodamo česen, sol in poper. Dodamo perutničke in temeljito premešamo, vsak košček mesa naj pride v stik za marinado. Pokrijemo s folijo in postavimo na hladno ter pustimo vsaj 4 ure, bolje več.

2. Pripravimo še glazuro: preostali limonov sok pomešamo z medom in čilijem (pekoč naj bo po lastnem okusu) in postavimo na stran.

3. V tem času pripravimo žar: perutničke bomo pekli najprej nekaj minut na srednje močni direktni vročini, pokrito in torej neposredno nad ogljem, če imamo tak model žara. Ko se opečejo, jih prestavimo ob rob oziroma umaknemo iznad oglja in pečemo še približno 20 minut, pred koncem peke jih nekajkrat premažemo z medeno glazuro, a pazimo, da je nekaj prihranimo, da jo bomo uporabili tik pred serviranjem. Preverimo in postrežemo, ko meso pri kosti ni več surovo.

Namig: Profesionalci perutničke nabadajo na lesene palčke za ražnjiče, tako jih zravnajo in omogočajo, da so čim bolj ploske in se zato bolj hrustljavo zapečejo.
Priporočamo še: Kako shraniti sveža zelišča, da jih bomo lahko dlje uporabljali

Fotografija: Getty Images/Nadore

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed