Najboljši ajdovi štruklji, ki jih lahko naredimo tudi doma

Hišni ajdovi štruklji Triglav 1906 z orehi in pirejem iz dušenih hrušk in jabolk teknejo tudi že navsezgodaj. Hranljiv in bogat obrok, potem pa v hribe.

Iskreno: to so najboljši in najlepše postreženi štruklji, ki smo jih kdaj jedli. Postregli so nam jih za zajtrk med našim obiskom Hotela Triglav z Restavracijo 1906.

Hišni ajdovi štruklji Triglav 1906

Ajdovi štruklji

Testo

  • 50 dag ajdove moke
  • 10 dag bele moke
  • 6 dl slane vrele vode
  • 2 jajci

Nadev

  • 200 g mletih orehov
  • 50 g krušnih drobtin
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 60 g masla
  • 0,3 dl sladke smetane
  • maslo
  • celi orehi in drobtine po potrebi

Pire iz dušenih hrušk in jabolk

  • 2 hruški
  • 2 jabolka
  • 30 g masla
  • 2 žlici sladkorja
  • cimet, janeževa zvezda
  • 2,5 dl sladke smetane

Priprava

1. Ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Vmešamo belo moko in testo dobro zgnetemo, pokrijemo ga s folijo in pustimo, da počiva 2 do 3 ure.

2. Nato ga razvaljamo na 5 mm debelo. Najprej ga premažemo z maslom in nato z nadevom.

3. Nadev: zmešamo grobo mlete orehe, drobtine, sladkor, mleko in smetano. Če je preveč tekoče, dodamo še malo krušnih drobtin.

4. Štrukelj tesno zvijemo v moker in z drobtinami potresen prtič, vložimo v vrelo slano vodo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.

5. Medtem pripravimo pire: v ponvi segrejemo maslo in dodamo na kockice narezane hruške in jabolka. Sotiramo na zmernem ognju, da se rahlo zmehčajo. Dodamo začimbe in primešamo sladkor, da vse lepo karamelizira. Nato prilijemo sladko smetano in dušimo, da dobimo omako. Nazadnje jo zmešamo v pire brez grudic.

6. Vrnemo se k štruklju: nekoliko ga ohladimo, nato narežemo na koleščke. Zabelimo z maslom in drobtinami ter orehi.

Nasvet: Zelo lepo se štrukelj skuha, če ga zavijemo v aluminijasto folijo, ki jo prej premažemo z maščobo in potresemo z drobtinami. V mikrovalovni pečici skuhamo štrukelj, zavit v moker prtič, v 8 do 10 minutah.

Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed