Odprta Kuhinja

Najboljši hrustljav krompir iz pečice

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
To je ključno za res krhko in hrustljavo skorjico, pod katero se potem skriva okusna in kremna sredica.


Vsakdo se je že srečal s peko domačega krompirja, ki ni uspel po naših željah – njegova skorjica je bila usnjata, robovi skoraj črni, notranjost tudi votla, hrustljavi pa so bili le najbolj zažgani kosi. Tak rezultat čaka vsakega, ki pristopi preveč naivno in gomolje le nareže, naolji in vrže v pečico. Nikakor pa pot do najboljšega hrustljavega krompirja ni trnova. Trik je v tem, da ga je treba pred peko še malce obdelati. Velike kose krompirja najprej kuhamo v pošteno osoljeni vodi, ki ji dodamo ščepec sode bikarbone. Ko ga odcedimo, ga grobo premešamo z oljem, da na njegovi površini nastane nekakšna pasta. Ravno blaga bazičnost vode je ključna, da se zunanjost kosov krompirja hitreje razgradi.

Če hkrati pečemo recimo svinjsko potrebušino, krompirju le privoščimo nekaj žlic maščobe, ki jo je meso prijazno oddalo. Zahvalil se nam bo z izvrstnim okusom.

Najboljši hrustljav krompir iz pečice


Ko priloga stopi v ospredje.

  • 1,5 kg krompirja

  • četrt žličke sode bikarbone

  • žlica soli

  • 2 žlički začimbne mešanice za krompir

  • oljčno olje


Priprava


1. Krompir olupimo in ga narežemo na velike kose.

2. V srednje velik lonec natočimo pri­bližno 2 litra vode. Vanjo dodamo zvrhano žlico soli in četrt žličke sode bikarbone.

3. Ko voda zavre, vanjo stresemo krompir.

4. Krompir naj se kuha 10–15 minut. Nared je, ko vanj zlahka zapičimo noževo konico.

5. Krompir odcedimo v cedilu in ga pustimo v njem kako minuto, da voda z njega odpari.

6. V veliko skledo zlijemo 3–4 žlice oljčnega olja in dodamo 2–3 žličke začimbne mešanice za krompir (po želji lahko namesto mešanice uporabimo poljubno kombinacijo rožmarina, česna v prahu, mlete paprike, origana, timijana in podobno).

7. V skledo stresemo krompir, jo pograbimo in divje stresamo, da se krompir pomeša z oljem in začimbami. Na njem bo nastala plast nekakšne paste, ki je točno tisto, kar iščemo.

8. Pečico nastavimo na ventilatorsko peko in jo segrejemo na 200 stopinj. S pečico naj se segreje tudi širok pekač. Po vročem pekaču previdno razmažemo žlico olja, nato nanj stresemo krompir.

9. Krompir naj se peče 50–60 minut, vmes ga enkrat obrnemo s tanko kovinsko lopatko. Če se kak kos morda prime pekača, pazimo, da ga ne raztrgamo.
Namig: Če krompirček pečemo sočasno s svinjsko potrebušino, posteljico z njeno maščobo prihranimo, potrebušino postavimo na sredino pekača, okoli nje pa razporedimo krompir. Tako pečemo 30 minut, nakar iz pekača vzamemo meso, prilijemo pa za nekaj žlic prihranjene maščobe in previdno, a dobro premešamo. Do konca pečemo še 20–30 minut.

Priporočamo še: Napake, ki jih zagotovo delate, ko pripravljate to jed iz bučk
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

prilogekrompir iz pečicesoda bikarbonazačimbe za krompir

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.