Najboljši koktajl zmešal Slovenec
A+ A-
Na mednarodnem tekmovanju mladih barmanov je zmagal Benjamin Harb, študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Te dni so se študentje iz sedmih evropskih držav po letu premora zaradi znanih razmer znova iz oči v oči pomerili na 16. tekmovanju v pripravi koktajlov. Na tradicionalnem tekmovanju mladih barmanov je zmagal Benjamin Harb, študent višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki je zmagovalni koktajl poimenoval kačja krona.
Študentje so tudi tokrat svoje koktajle zavrteli okrog ene tematike. Medtem ko so pred leti razmišljali o tem, katere bi ponudili k enemu od kultnih filmov, so se tokrat domislili, katere napitke bi ponudili v skrivnostnem gozdu. Ali kot so zapisali po tekmovanju: »Udeleženci so se preizkusili v kreativni pripravi koktajla po lastni recepturi ter ga predstavili v zgodbi o mističnem predmetu ali bitju, ki živi ali je živelo v gozdu. Novost letošnjega dogajanja je bil drugi krog tekmovanja, tako imenovani speed round, v katerem so se pomerili v hitrostni pripravi klasičnih koktajlov.«
Zbrali so se v edinstveni Vili Bled, prišlo je 25 tekmovalcev iz 11 šol, članic evropskega združenja hotelirskih šol AEHT (Association Européenne des écoles d'hôtellerie). Na višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled so ponosni tudi na to, da je bil častni gost Remco Koerts, podpredsednik omenjenega združenja.
Kot zapisano je s kačjo krono zmagal Benjamin Harb, druga je bila študentka iz Rige Zane Bite, tretje mesto pa si je priborila Lara Šoštar Pribožič, študentka biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Poleg tega so podelili še eno nagrado, za najboljši nastop. To je domov odnesel mladi Marko Maraš, študent višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, ki prihaja iz Podgorice. Organizatorji so navedli še tole zanimivost: »Marko je tekmoval drugič in je edini do zdaj, ki je zastopal dve različni šoli ter dve različni državi.«
Sicer pa je barmansko tekmovanje posebno tudi zato, ker ga v celoti organizirajo študentje 1. in 2. letnika gostinstva in turizma z blejske višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem ob mentorstvu predavateljev. Ta teden pa je bilo na Bledu, v restavraciji Panorama, tradicionalno mednarodno tekmovanje barmanov, torej 43. pokal Bleda, imenovan tudi Memorial Avgusta Trampuša.
Kačja krona
V zmagovalnem koktajlu je Benjamin Harb uporabil džin. Ta dobro znana pijača je zelo priljubljena za mešanje koktajlov, med najbolj priljubljenimi tudi pri nas je že dolgo džintonik. V zadnjih letih so tudi v Sloveniji začeli izdelovati butične džine, ki so bili nagrajeni na večjih mednarodnih tekmovanjih. Predlani so za najboljšega v Evropi razglasili izdelek ljubljanske destilarne Broken Bones, leto prej pa se je med najboljše na tekmovanju butičnih žganih pijač v Berlinu zavihtel džin bohinjske ekipe Karakter. Nagrajena je bila tudi brezalkoholna pijača ginø, ki jo izdelujejo v ljubljanski destilarni Vera Spirits.
Sestavine za 1 osebo
40 ml džina hendricks
15 ml sivkinega sirupa
10 ml limonovega soka
15 ml beljakov
30 ml borovničevega soka
Priprava
1. Sestavine skupaj z ledom zmešamo v mešalniku za koktajle.
2. Led zadržimo v mešalniku, koktajl precedimo v pecljat kozarec, okrasimo in postrežemo.
Fotografije: arhiv organizatorjev tekmovanja in Špela Ankele
Datum Objave: 26.4.2022 ob 17:04