Odprta Kuhinja

Najboljši kulinarični kotički v Trstu po priporočilu domačina

Ales_Utovko/Getty IMages
Odpri galerijo
A+   A-

Recimo, da gremo na izlet v Trst in nas zanima, kje bi lahko pojedli kaj dobrega in kam naj zavijemo po kaj okusnega za domov.


Teh pet zanimivih kulinaričnih postojank nam priporoča domačin in poznavalec lokalnega gastronomskega dogajanja, chef Matteo Metullio – skupaj s kolegom Davidejem De Prajem sredi Trsta vodi restavracijo Harry's Piccolo (dve Michelinovi zvezdici).

Po nakupih na tržnico Eataly


»To je kulinarični butik par excellence, v katerem lahko raziskujemo gurmanske okuse s celotnega italijanskega polotoka,« pravi chef Metullio.

Tržaška enota Eataly je nam najbližja tovrstna tržnica – v Italiji jih je ducat, po vsem svetu še kakšnih dvajset. Mi smo jo že obiskali in zares imajo v poslopju, ki stoji tik ob morju, tako rekoč vse: raznolike kozarčke s pestom, vse vrste parmezana in drugih italijanskih sirov. Pršute, salame. Pecivo, panetone. Kavo in riž, tudi sadje in zelenjavo. Čokolade in lešnikove namaze. Grisine in, seveda, testenine. Tu so tudi knjige, kuhinjski pripomočki in zraven še lokal s pogledom na morje, v katerem lahko popijemo kavo ali aperol.

Zato se povsem strinjamo: Eataly (Riva Tommaso Gulli 1) je nujen gurmanski postanek ob obisku Trsta!

ni podpisa
ni podpisa


​Na kavo v Caffè San Marco


Ta kavarna, pojasni sogovornik, »priča o tržaški tradiciji književnih kavarn in pomenu, ki ga ima kultura pitja kave v mestu, znanem kot prestolnica te pijače«.

Kavarna San Marco velja za eno najlepših in najstarejših v Trstu, odprli so jo leta 1914. Tu je ohranjen duh pretek­losti, saj nas v njej poleg vonja sveže mlete kave pričaka zgodovinsko pohištvo, medeninasti lestenci, detajli iz rdečega marmorja ter podobe starega Trsta. V kavarni imajo tudi knjižni kotiček. Predvsem ob koncih tedna tam pripravljajo literarne dogodke, koncerte in podobna srečanja, nič nenavadnega pa ne bo, če bo med vašim obiskom za katero od sosednjih miz sedel kak uveljavljeni ali vzhajajoči literat.

»San Marco ni le kavarna, restavracija in slaščičarna. Z novim vodstvom je spet postal odlično zbirališče, kjer je živahno od jutra do večera. Tu je tudi odlična vinska karta, ki vključuje najpomembnejše kleti v Furlaniji - Julijski krajini in vina obetavnih pridelovalcev iz sosednjih držav,« lahko preberemo na spletni strani te kultne tržaške kavarne. Še naslov: Via Battisti 18/A.

Trije veliki: Robi, Pepi in Giovanni


»Teh treh bifejev ne smete zgrešiti: Da Robi, Da Pepi in Da Giovanni. To so domače taverne, ki še danes ohranjajo avtentično ozračje in spominjajo na tržaško preteklost,« nas do tradicionalnih lokalov usmeri chef Matteo Metullio.

Če gremo po vrsti: Buffet Da Robi (Via di Torre Bianca 32) je okrepčevalnica, v kateri kuhajo domače jedi: te dni so imeli denimo na jedilniku enolončnico bobiči, nekaj pašt, nekaj ribjih jedi, tudi karpačo ter izbor solat, za sladico pa so med drugim pripravili semifreddo z gozdnimi sadeži. Jedilnik, ki je zelo domačen, vsak dan malce spremenijo, vsakokrat pa ga ročno napišejo na tablo, postavljeno pred vhodom.

Buffet da Pepi (Via Cassa di Risparmio 3) je prava institucija, saj deluje v središču Trstu vse od leta 1897. Bife, ki je bil dolgo v slovenskih rokah, nosi ime po prvem lastniku Pepiju Klajnšiču. Tu lahko, poleg kraškega terana, naročimo tople jedi in sendviče (torej: panine), narezke ali pa se, če se sem odpravimo v dvoje ali troje, odločimo za kombinacijo vsega naštetega. V sklopu enega najbolj znanih tržaških bifejev je še manjša delikatesa, v kateri lahko kupimo kaj za domov.

Trattoria Da Giovanni (Via S. Lazzaro 14/b) ima krajšo tradicijo, saj so jo odprli leta 1961. Kuhinja se naslanja na tipične recepte in ponuja kulinariko, kot je nekoč bila. To družinsko zgodbo zdaj nadaljuje sin prvega lastnika Bruno Vesnaver, ki vodi v Trstu še dva lokala: moderno ribjo restavracijo Antica Ghiacceretta in bar Russian.

Nekaj novega: Palato in Morgante


Takole pravi chef Metullio: »Palato in Morgante sta dve novi gastronomski lokaciji, kjer lahko kupimo in tudi pokusimo lokalno hrano, h kateri vam po želji postrežejo še kozarec dobrega vina.« Obe trgovinici z lokalnimi dobrotami sta zastavljeni v slogu newyorških delikates. Sem lahko prideš po nakupih, na skodelico odlične kave ali prigrizek.

Medtem ko je Palato (Via delle Mura 2) z vinskim barom dopolnjena delikatesa, sega zgodovina družine Morgante (Via Alberto Boccardi 4) v leto 1898. Takrat so se začeli ukvarjati z mesninami, v novejšem obdobju pa so sredi Trsta odprli še bogato založeno delikateso, v kateri lahko naročimo od zajtrka do večerje. Mi smo letos že bili tam na zajtrku in odlični kavi, v spomin pa se nam je vtisnil še obhod delikatesne trgovinice, ki je prava paša za oči in raj za vse, ki obožujejo salame, pršute, mortadele in kar je še takega.

ni podpisa
ni podpisa


Kulinarična institucija Trattoria da Suban


»Ko boste prišli v Trst, res ne smete preskočiti starodavne Trattorie da Suban, saj je to prava kulinarična institucija. Danes družinsko tradicijo negujeta Mario Suban in njegova hčerka. To je kraj, kjer najdemo tradicionalno tržaško hrano in vino, zato ga je absolutno treba obiskati,« nam še eno kultno gastronomsko postojanko priporoči chef Matteo Metullio.

Trattoria da Suban (Via Emilio Comici 2) vse od leta 1865 ponuja izbrane dobrote, značilne za tržaško in istrsko kuhinjo. Zanimivo zgodbo imajo zapisano na spletni strani in začne se takole: pravkar omenjenega leta je Giovanni Suban izpolnil loterijski listek. Izžrebanih je bilo pet številk, ki jih je označil! Z denarjem, ki ga je zadel na loteriji, je odprl restavracijo.

Tudi poznejša zgodovina restavracije je impresivna: leta 1992 je ob obisku Trsta tu obedoval takratni papež Janez Pavel II., sem so hodili italijanski predsedniki, pripravljali so večerje za znane glasbenike, sodelovali na različnih festivalih, kuhali so v znanih hotelih blizu in daleč.

Zdaj lahko v Trattorii da Suban​ naročimo širok izbor jedi, ki sega od hladnih in toplih predjedi prek glavnih jedi vse do sladic, med katerimi številne nosijo avstro-ogrski pridih, saj lahko tu najdemo tudi slavno madžarsko sladico rigójancsi, pa cmoke, jabolčni zavitek ... Na vinski karti je veliko etiket, med njimi številne slovenske.
Preberite še: Bučkini polpeti: nov recept, ki vas bo navdušil (VIDEO)

Fotografija: Ales_Utovko/Getty Images
Datum Objave: 28.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

picarestavracijekavaTrst

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.