
Parmigiana di melanzane je jed, na katero so Italijani izredno ponosni.
Za to jed se prav spodobi, da recept poiščemo v kultni kuharski knjigi Srebrna žlica, bibliji italijanske kulinarike, ki je spomladi izšla tudi v slovenskem jeziku. Ta recept je labodji spev južnoitalijanske kuhinje: jajčevci, zreli paradižniki in mocarela. Mamma mia, kakšna eleganca v neverjetni preproščini.
Sestavine
- 700 g jajčevcev, razrezanih na 5 mm debele rezine
- 500 g paradižnika, olupljenega in nakockanega
- pol šopka sveže bazilike
- ščep sladkorja
- 160 ml oljčnega olja
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 100 g mocarele (tanko narezane ali natrgane)
- 2 jajci
- 2 žlici masla
- sol, poper
Priprava
1. Rezine jajčevcev damo na cedilo, potresemo s soljo in pustimo, da se odcejajo kakšno uro.
2. Medtem v kozici združimo paradižnik in 4–5 listov bazilike, začinimo s soljo, poprom in sladkorjem ter med pogostim mešanjem kuhamo na močnem ognju 15–20 minut. Kozico nato odstavimo in paradižnik pretlačimo. Dobimo približno 240 ml paradižnikove omake.
3. Pečico vključimo na 180 stopinj.
4. Rezine jajčevcev splaknemo in posušimo. V ponvi razgrejemo tretjino olja in nanj položimo rezine jajčevcev. V več serijah jih zlato rjavo popečemo na obeh straneh, po potrebi dodamo v ponev še nekaj olja. Z lopatico jih pobiramo iz ponve in polagamo na papirnato brisačko. Ponovimo s preostalim oljem in jajčevci.
5. Okoli 60 ml paradižnikove omake z žlico razmažemo po pekaču dimenzij 20 x 20 cm, nato nanjo razporedimo rezine jajčevcev v eni plasti, tako da se le malo prekrivajo. Potresemo z malo parmezana, obložimo z nekaj rezinami mocarele in dodamo še nekaj listov bazilike, povrhu pokapamo z dvema žlicama rahlo stepenih jajc.
6. Ponavljamo plasti, da porabimo vse sestavine. Končamo z narezanimi jajčevci, potresemo s parmezanom in polijemo s paradižnikovo omako. Potresemo še maslom in pečemo 30 minut.
Namig: Jed lahko postrežemo tudi hladno.
Preberite še: Legendarni namaz, brez katerega to poletje ne bo šlo
Fotografija: Shutterstock