Odprta Kuhinja

Najljubši piškoti Nigelle Lawson z dvojno čokolado in bučnimi semeni

Za čokoholike!
»V svojem življenju sem pojedla že kar nekaj čokoladnih piškotov – in prav zares napisala tudi kar nekaj receptov za njih –, toda zmeraj se najde prostor še za ene. In morda so prav ti moji najljubši (do sedaj). Če vam je všeč slana čokolada – tako zelo, kot je meni –, dodajte piškotnemu testu nekje med 1/4 do 1/2 žličke solnega cveta in potresite še nadaljnje 1/4 do 1/2 žličke solnega cveta po oblikovanih piškotih, tik preden gredo v pečico. Morda je smotrno, da začnete z manjšo količino – ni vsak tako slanosned, kot sem sama.« Tako nas zapeljuje Nigella Lawson v svoji novi knjigi Pri moji mizi.

Sestavine za približno 18 piškotov


- 75 g masla
- 100 g sladkorja
- 70 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 veliko jajce sobne temperature
- 1 žlička vaniljeve esence ali mlete vanilje (ali 5 g vaniljevega sladkorja)
- 125 g moke
- 50 g kakava, ki ga po potrebi presejemo
- 1 žlička sode bikarbone
- ščep soli
- 125 g grobo nasekljane črne čokolade
- 50 g bučnih semen

Priprava


1. Pečico razgrejemo na 180 °C (na 160 °C ventilacijsko pečico). Maslo in sladkor penasto stepemo.

2. Dodamo jajce in vaniljo in stepamo naprej, da se poenoti. Stene posode postrgamo, da rešimo vse testo, ki se morebiti drži posode.

3. V drugi posodi s pomočjo vilic razmešamo moko, kakav, sodo bikarbono in sol. To mešanico postopoma dodajamo spenjeni masi v skledi in jo nežno vtepemo.

4. S pomočjo žlice ali lopatke primešamo čokoladne koščke in bučna semena; dobili bomo gosto čvrsto maso.

5. Dva plitva pekača obložimo s papirjem za peko, nato pa s pomočjo okrogle merilne žlice, ki nam bo olajšala odmerjanje, oblikujemo kupčke, ki jih polagamo približno 6 cm narazen na pekač. Testo odluščimo iz žlice s pomočjo lopatke. Kupčkov ne sploščimo.

6. Naenkrat jih pečemo en pekač (spečemo samo polovico, drugo polovico lahko kar zamrznemo in spečemo kakšen drug dan, glej str. 280). Pečemo 10–12 minut, na površini se bodo zapekli in popokali, še zmeraj pa bodo precej mehki, vendar se bodo med ohlajanjem strdili. Čim pridejo iz pečice, jih pustimo na pekaču 5 minut, preden jih prestavimo na rešetko, da se še nekoliko ohladijo, preden se jih lotimo. Lahko pa po želji tudi počakamo, da se povsem ohladijo.

Recept in fotografija sta iz nove kuharske knjige Nigelle Lawson Pri moji mizi. Knjiga, ki jo je prevedla Valentina Smej Novak, je izšla pri Založbi Vida.
Datum Objave: 28.3.2019 ob 18:03

Več iz te teme:

piškotiNigella Lawson

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.