Odprta Kuhinja

Namesto s kislim zeljem pečenice pripravite tako (poceni recept)

Odpri galerijo
A+   A-
K pečenicam namesto kislega zelja ali repe za spremembo ponudimo malce sladkasto omako iz čebule.


Pečenice pa seveda krvavice so sinonim za zimsko pojedino z dušenim kislim zeljem ali repo, ki ju po možnosti bogato zabelimo z ocvirki, zraven pa ponudimo krompir v kosih ali ajdove žgance. Vendar se k njim prav dobro prilegajo tudi druge omake, ni nujno, da so kisle. Lahko jih ponudimo s sladkim dušenim zeljem, tudi rdečim, pa seveda omakami iz druge zelenjave. Zanimiva je kombinacija s čebulno omako, ki jo pripravimo s sladkorjem, da malce karamelizira in je ravno prav gosta.

Pečenice v čebulni omaki


Za 4 osebe.

  • 2–4 pari pečenic (odvisno od lakote)

  • 4 rumene čebule

  • 2 stroka česna

  • sol, poper, olje

  • 2 žlici sladkorja

  • sveži peteršilj

  • 1 kozarec suhega belega vina


Priprava


1. Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje.

2. V kozici segrejemo olje, nanj stresemo čebulo in dušimo na majhnem ognju, dokler ne ovene, večkrat premešamo. Dodamo strt česen, premešamo in še malo dušimo. Potresemo s sladkorjem in mešamo, dokler se ne raztopi. Zalijemo z vinom, solimo in popramo, po potrebi dolijemo malo vode in kuhamo, dokler se čebula povsem ne zmehča, omaka pa postane gosta.

3. Medtem spečemo pečenice, jih naložimo na krožnike in dodamo omako. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Namig: Pečenice v tej omaki se odlično podajo k pireju in grahu.

Recept: A. K.
Fotografija: from_my_point_of_view/Getty Images
Priporočamo še: To bo letos največji hit med piškoti (pripomoček za obliko ima večina že doma)

Mična.si: Kam lahko za novo leto poletite iz Ljubljane (in koliko vas bo to stalo)
Datum Objave: 29.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

čebulapečenicečebulna omaka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja