Odprta Kuhinja

Naredite lipov sirup za dišeče napitke

Lipov sirup
Odpri galerijo
A+   A-
Zdi se, da še nikoli nismo delali toliko sirupov, toliko zaloge, tako z zanimanjem opazovali, kaj nam narava ponuja. In zdaj vam predlagamo še enega, ki ga doslej zagotovo niste pripravljali: iz lipe. Kraljice slovenskih src.Romantično diši in kar kliče po umirjenosti, zadovoljstvu. Priporočamo pa, da vas ne zamika, da bi v lipov sirup dodali limono ali citronsko kislino, kajti sicer po našem opažanju nežnega okusa po lipi ne bo čutiti.

Sestavine  • 150 g svežih lipovih cvetov

  • 1,3 l vode

  • neškropljena pomaranča


Priprava


1. V kozarec s pokrovom natlačimo lipove cvetove, nato jih zalijemo z mlačno vodo. Kozarec postavimo na sonce in pustimo počivati 24 ur – poiščemo tak prostor, kjer bo sonce od jutra do večera.

2. Naslednji dan na kolute narežemo pomarančo.

3. Lipovi vodi dodamo 1,2 kg sladkorja in rezine pomaranče. Kozarec zapremo in postavimo na toplo ter večkrat premešamo. Ko se sladkor stopi, precedimo in shranimo v hladilniku.
Namig: Ker je močnega sonca te dni manj, lahko sirup naredimo tako, da posodo z lipovo vodo, pomarančo in sladkorjem postavimo na štedilnik in na majhni temperaturi raztopimo sladkor. Nikakor naj ne bo temperatura visoka ali da bi sirup zavrel. Ko se sladkor stopi, pustimo stati še čez noč in sirup bo pripravljen za uporabo.

Fotografija: Eva Legiša
Priporočamo še: Zakaj sirup zavre in steklenica poči
Datum Objave: 17.6.2020 ob 07:06

Več iz te teme:

siruplipalipov sirup

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.