Odprta Kuhinja

Naša najboljša krompirjeva solata (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
To je ves čas manjkalo! Odgovor, zakaj je moja krompirjeva solata tako pusta, drobljiva in enodimenzionalna, se je zazrl vame s strani strokovne knjige, če ne kar učbenika, ABC kuharstva in prehrane, izdanega pred skoraj dvajsetimi leti. Nemudoma sem pristavila lonec s krompirjem, narezala čebulo – in segrela skrivno sestavino, ki je za vedno spremenila način, kako bom odslej pripravljala to jed.

Krompirjeva solata je neverjetno vsestranska priloga. Pomislimo samo na legendarne ocvrte osliče – in kisel krompir za zraven. Zdaj, ob pustu, ko tradicija zapoveduje mastna usta, je neprekosljiva s kračo, rebri ... vso to svinjino, ki nam tekne. Dobro se ujame s piščancem, kuhano kranjsko klobaso, s polpeti ... 11111

Ta seznam bi šel lahko v neskončnost in zato mogoče še komu prav pride recept, ki je mene strašansko navdušil in me za vekomaj odrešil krompirja, ki je popil neznanske količine kisa in olja in bil še vedno neprepričljivega okusa, se drobil, pa še po želodcu me je peklo od čebule. Namig: lopata majoneze tokrat ni odgovor!

 

Priprava


1. Krompir pristavimo v loncu vode z žličko soli in skuhamo – to je, ko vilice zlahka zapičimo v gomolj. Odlijemo vodo in počakamo, da para izhlapi in se krompir toliko ohladi, da ga lahko primemo v roko.

2. V kozici pristavimo juho (če je nimamo, uporabimo pol jušne kocke in 2 dl vode) in dodamo čebulo, ki smo jo narezali na enakomerne majhne kocke. Prilijemo še dober jabolčni kis – količina je odvisna od okusa, 7 žlic ne bo preveč. Zavremo in kuhljamo nekaj minut, da se čebula zmehča. Nato dodamo gorčico, pomešamo in dolijemo olje, spet pomešamo, ampak olje bo pač splavalo na gladino. Dosolimo, popramo.

3. Mlačni krompir olupimo in narežemo v globljo skledo na enakomerne rezine ter prelijemo z mlačno marinado, v kateri se prepletajo okusi goveje juhe, čebule, rahla sled gorčice in kisa. Vse z občutkom nekajkrat obrnemo, da so okusi začnejo prepajati.

4. Po kakih 15 minutah na dnu sklede ne bo več marinade, krompir pa bo kremast, sočen in bogat.

 

Namig: Z oljem je tako: za okus krompirjeve solate je boljše čim bolj nevtralno, za zdravje pa oljčno, vendar zaradi pikantnosti rado naredi malo sile krompirju. Idealno bi bilo hladno stiskano sončnično ali olje oljne ogrščice. Ko smo pri zdravju: surova čebula je bolj zdrava, ker kuhanje uničuje koristno žveplo – a kaj, ko mnogim obleži v želodcu. Tu se malo pokuha, kar bo te občutke zelo omililo, hkrati pa se v nekaj minutah vrenja iz nje ne izkuha vse, kar koristi zdravju.
In še: Zdaj je to solato mogoče popestriti s kakim zanimivim radičem, da še malo zahrusta.
 
Priporočamo še: Odvečni beljaki: tako dolgo jih lahko hranimo v hladilniku


Video in fotografije: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Kakšen bo nov mestni park v Trstu

 

Datum Objave: 1.3.2023 ob 11:03

Več iz te teme:

videokrompirradičkrompirjeva solata

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.