Odprta Kuhinja

Nasitna rdeča rižota

A+   A-

Obrok, ki mora biti v središču omizja.

Za 6 oseb in naj gre na sredino mize. Riž in fižol sta zelo zdrava kombinacija!

2 korenčka, 2 rdeči čebuli, 2 rdeči papriki, 2 stroka česna

2 pločevinki pelatov po 400 g, pločevinka belega fižola (400 g)

250 g riža za rižote

150 g mini mocarelic

2 vejici bazilike

Dan prej: korenček ostrgamo, čebulo olupimo, papriki odstranimo semena, nato pa vse grobo nasekljamo in stresemo v velik lonec s premazom proti prijemanju, pristavljen na zmeren ogenj in dodamo žlico olivnega olja.

Olupimo in dodamo česen, vse kuhamo 30 minut, da se zmehča in karamelizira, vmes pogosto premešamo in po potrebi dodajamo kak pljusk vode, da se ne prismodi.

Paradižnik zlijemo v multipraktik. Dodamo zmehčano zelen­javo in zmeljemo v super gladko omako, nato pa začinimo do popolnosti, vmes pokušamo in prilagajamo.

Omako zlijemo nazaj v lonec, nato pa ohladimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč.

Na dan postrežbe: pečico segrejemo na 220 stopinj. V omako vmešamo riž in fižol s tekočino vred ter prilijemo za 1 pločevinko vode. Postavimo na močan ogenj in počakamo, da zavre. Nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo in lahno kuhamo 5 minut, nakar odmaknemo pokrovko, postavimo na spodnjo rešetko v pečici in pečemo 20 minut, da se riž zmehča in je užitek za brbončice.

Mocarelice narežemo na četrtine in vtaknemo v omako, po vrhu natrgamo liste bazilike in pokapamo malo ekstra deviškega oljčnega olja ter postrežemo.
Datum Objave: 12.6.2022 ob 13:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.