Odprta Kuhinja

Ne naročajte kapučina v popoldanskih urah

Odpri galerijo
A+   A-
… vsaj tako pravijo tisti pravi poznavalci kave, Italijani.Tudi vam ne mine dan, ne da bi si privoščili vsaj eno skodelico kave? Čeprav ima kavni aparat doma že kar velik odstotek slovenskih gospodinjstev, Slovenci še vedno prisegamo na tisto pravo domačo skodelico turške. Kar pa verjetno niste vedeli, je dejstvo, da naš narod po količini popite črne tekočine sodi v sam vrh sveta! Raziskava, ki jo je opravil euromonitor.com, nas je namreč s porabo 6,1 kilograma črne kave v suhem stanju na prebivalca letno uvrstila na četrto mesto lestvice, takoj za Finci, Norvežani in Nizozemci.
Spijemo torej celo več skodelic kot s stereotipi o kavi zaznamovani Italijani, ki pa jim je kljub temu, da so s 3,4 kilogrami kave na prebivalca šele na 18. mestu, treba priznati, da so v pripravi pravi izvedenci. Navdih je ob obisku njihove države doživel celo ustanovitelj Starbucksa, da pa boste o italijanskih kavnih navadah poučeni tudi vi, ko boste obiskali našo gurmansko sosedo, si preberite pet načel, ki se jih držijo Italijani.

1. Mleko do dvanajstih


Kar se tiče Italijanov, mleko v kavo sodi le do poldneva, v času zajtrka. Kasneje pa raje naročite črno ali podaljšano. Mleko je za pozne ure namreč pretežko.

2. Nikoli ne naročite 'expressa'


Ampak res nikoli, če ne želite izgledati kot popolni amaterji. Pozabite na 'x', govorimo o espressu!

3. Pa tudi espressa ne


Espresso je za Italijane namreč osnova – če rečete caffe, vas bodo razumeli.

4. Govorite glasno


Natakarju jasno in glasno povejte, kaj želite. Saj ste vendar v Italiji!

5. Ne komplicirajte


Čeprav se na meniju bahajo s široko ponudbo takšnih in drugačnih kavnih napitkov, vas bodo ob naročilu metinega frapučina precej debelo pogledali. Italijani namreč kavo jemljejo resno – brez slamic, piškotkov in podobne navlake.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Ste za posebne kave?
Datum Objave: 27.9.2017 ob 13:09

Več iz te teme:

#kavakapučinoespresso

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.