Nedeljska peka: sladki zvitki
Odpri galerijo
A+ A-
S kandiranim sadjem, marelično marmelado in marcipanom.
Sestavine
Testo
- 300 g gladke bele moke, tip 500
- 3 g suhega kvasa ali 6 g svežega kvasa
- 200 ml vode
- 5 g soli
Nadev
- 3 žlice marelične marmelade
- 50 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
- 70 g marcipana
- mleti klinčki, mlet cimet
- muškatni orešček
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 30 g kandiranega sadja
- 2 jajci
Priprava
1. V skledi premešamo moko, kvas in vodo. Postavimo na stran in pustimo vzhajati 10 minut na sobni temperaturi. Testo dobro pregnetemo, približno 10 minut, dodamo sol, oblikujemo v kroglo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 40–50 minut na sobni temperaturi.
2. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo. Namažemo z marelično marmelado.
3. V skledo damo zmehčano maslo, marcipan, četrt čajne žličke mletih klinčkov, četrt čajne žličke mletega cimeta in noževo konico sveže nastrganega muškatnega oreščka, sladkor v prahu in kandirano sadje. Vse skupaj stepemo z električnim mešalnikom, dodamo eno jajce in dobro premešamo. Nadev razporedimo po marelični marmeladi.
4. Pečico vključimo na 220 stopinj.
5. Testo prepognemo na pol, površino rahlo pomokamo in narežemo na trakove širine 5 cm. Trakove poljubno oblikujemo in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut na sobni temperaturi. Vsak zvitek namažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sladkornimi kristali.
6. Postavimo v pečico in pečemo 5 minut na 220 stopinj, nato temperaturo znižamo na 190 stopinj in pečemo še 15 minut. Ohladimo na rešetki.
Priporočamo še: Emona kocke
Recept in fotografija: Jernejkitchen
Datum Objave: 2.11.2018 ob 13:11