Nedeljska sladica: najbolj kremast sivkin sladoled z borovnicami

Najbolj kremasta ohladitev v kozarčku, narejena brez strojčka za sladoled in brez mešanja.

A to je le nezanemarljiva tehnična podrobnost, ki vedno vznemiri, da se teh zamrznjenih sladic sploh lotimo. Naj vas očaram še z okusom. Ta vas bo v trenutku popeljal na čudovita sivkina polja, ki pomirjajo s svojo neskončnostjo, barvo in vonjem. Ravno te dni se lahko odpeljemo na Kras, na Dravsko polje, celo na Dolenjsko in se naužijemo te lepote, ki nam jo ponuja poletje.

Sivko je treba prebuditi, preden jo dodamo v bogato mlečno podlago. Če jo zgolj stresemo v hladne sestavine, namreč ne odda dovolj okusa. Zato sem jo najprej pogrela v malce smetane, ohladila in tako dobila esenco, ki je bistvo tega sladoleda. Dišeča zapeljivka ljubi limono, sveže sadje in med. Prav vsi se skupaj družijo in plemenitijo to romantično nedeljsko sladico, ki si jo privoščite v najlepšem kotičku domačega zavetja in uživajte ob vsaki žlički. Kako malo je potrebno, da smo v svojem svetu.

Sivkin sladoled (za 4 do 6 oseb)

  • velika bio limona
  • 500 g borovnic
  • 2 žlici medu
  • 500 ml sladke smetane
  • 400 ml gostega kondenziranega mleka
  • 2 žlici posušene jedilne sivke
  • 4 piškoti z žiti

Priprava

1. Limono operemo, osušimo in naribamo lupinico, nato iztisnemo še sok.

2. Borovnice damo v lonec, prilijemo sok pol limone in med. Počasi kuhamo, da se zmehčajo, tekočina pa zgosti skoraj za polovico. Ker sem uporabila zamrznjene borovnice, je bilo tekočine več, zato sem reducirala približno 20 minut. Vse skupaj prelijemo v steklen kozarček za marmelado.

3. Popolnoma ohladimo.

4. Na ogenj postavimo 100 ml smetane, dodamo sivko in segrejemo do vrelišča. Odstavimo in počakamo, da se smetana ohladi in navzame okusa sivke. Precedimo.

5. Kondenzirano mleko zlijemo v posodo, dodamo sok pol limone, limonovo lupinico in na roke pomešamo z metlico. Prilijemo še smetano, ki smo jo aromatizirali s sivko, in spet premešamo z metlico.

6. Preostalo sladko smetano, ki naj bo zelo hladna, stepemo do čvrstih vrhov in jo v treh delih nežno vmešamo v kondenzirano mleko.

7. Sladoledno maso prelijemo v plastično posodo za shranjevanje živil do treh četrtin višine. Sama sem uporabila dve litrski posodi. Po vrhu pokapamo z malo borovničeve polivke, drugo prihranimo za pozneje. Kar je ostane, pospravimo v hladilnik za prihodnjič.

8. Po približno šestih urah v zamrzovalniku bo sladoled ravno pravšnji, če pa ga boste uporabili šele naslednji dan, priporočam, da ga postavite na sobno temperaturo približno 15 minut prej.

9. Ponudimo z borovničevo polivko, ki jo za dodaten užitek lahko tudi pogrejemo, in nadrobljenimi piškotki.

Opomba: Poiščite zgoščeno kondenzirano mleko, tisto tekoče, ki se prodaja za v kavo, ne bo primerno za pripravo domačega sladoleda.
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana