Nedeljska sladica: osvežilni limonov kolač z makom in timijanom

Tako kot nam orehova potica najbolj tekne pozimi, limonov kolač, pa čeprav je zanj treba vključiti pečico, zares najbolj prija poleti.

Najraje bi ga pojedli že surovega, saj testo deluje kot najbolj puhasta krema, vonj po limonovi lupinici in sveže osmukanem timijanu pa odišavi pol hiše. Lahko bi rekli, da je to sladica z učinkom aromaterapije. Prebudi vse naše čute in s svežino povzdigne duha.

A ne gre le za citrusni in zeliščni pomežik. Ker še vročega napojimo s timijanovo limonado, ohranimo njegovo sočnost, da se nam vsak grižljaj še naslednji dan topi v ustih. Skoraj kot čokolada, ki med počasnim segrevanjem na jeziku razvija svojo aromatiko. Kakšna pa je vloga maka? S svojim okusom vnaša toplino in globino, ki je protiutež visokim tonom limone. Zato je njen zvesti spremljevalec v mnogih sladicah, kot so cmoki, palačinke, mafini in piškoti. Za podolgovat pekač, ki meri približno 36 x 12 cm.

Limonov kolač

  • 200 g masla sobne temperature
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • sok in lupinica 2 limon
  • žlica osmukanega timijana
  • 3 jajca sobne temperature
  • 200 g moke
  • 50 g mletega maka
  • 2 žlički pecilnega praška

Timijanova limonada

  • 0,5 dl vode
  • sok 2 limon
  • 4 vejice timijana

Bela limonova glazura

  • 3 polne žlice limonovega soka
  • 7 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
  • ščepec soli

In še

  • vejice timijana
  • tanke rezine limone

Priprava

1. Pečico vključimo na 190 stopinj. Pekač namastimo.

2. Maslo, sladkor, sok in lupinico limone ter timijan penasto stepemo v bledo in puhasto masleno kremo.

3. Med stepanjem dodajamo jajca. Eno po eno.

4. Po žlicah med srednje močnim mešanjem postopoma dodamo še moko, ki smo jo pomešali z makom in pecilnim praškom. Takoj ko se masa poenoti, mešalnik izključimo.

5. Testo razporedimo v pekač in jo pogladimo. Potisnemo v pečico za približno 40 minut. Pečenost preverimo z zobotrebcem.

6. Medtem skuhamo limonado: vse sestavine preprosto zavremo.

7. Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, šele nato ga zvrnemo na servirni krožnik. Še vročega napojimo s toplo timijanovo limonado. Počakamo, da se popolnoma ohladi, medtem v skodelici gladko zmešamo vse sestavine za glazuro. Biti mora gosta, a še vedno tekoča. Prelijemo jo po kolaču ter okrasimo z vejicami timijana in rezinami limone.

8. Ponudimo z dobro domačo limonado.

Namig: Če niste zelo sladkosnedni, lahko glazuro izpustite in na kolač raje nabrizgate kupčke stepene smetane, ki ji dodate limonov sladkor.

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed