Nedeljska sladica: pogača z grozdjem

Izjemno sočna in aromatična različica ploščatega kruha, ki je kot nalašč za sladkanje v času trgatve.

Najbolj dišeča in všečna bo, če boste uporabili kar tisto sorto, ki raste na domači brajdi, denimo jurko, izabelo ali šmarnico. Kdor je že kdaj kuhal domačo grozdno marmelado ali sok, si lahko predstavlja, kakšne čudovito sladke vonjave nas objamejo, ko čakamo, da se posladek speče.

Pogača z grozdjem

Za okrogel pekač s premerom 24 cm.

  • 50 + 70 ml oljčnega olja
  • šopek timijana in rožmarina
  • 350 g moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 200 ml mlačne vode
  • žlica sladkorja
  • 8 g soli
  • 700 g grozdja
  • 4 žlice kristalnega sladkorja

Priprava

1. Vseh 120 ml olja natočimo v lonček in dodamo šopek zelišč. Postavimo na zmeren ogenj in olje malo segrejemo. Ogenj nato ugasnemo in olje ohladimo, da se navzame arome zelišč. (Ta del lahko seveda tudi izpustite in uporabite navadno oljčno olje.)

2. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota, ob robu potresemo sol. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce vode (od teh 200 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Pravšnji bo, ko se bo izbočil, na njem pa bodo vidne drobne razpoke.

3. Zdaj prilijemo preostanek vode in 50 ml odišavljenega olja. Testo gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

4. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.
Pečico vključimo na 190 stopinj. Grozdje operemo in jagode ločimo od pecljev.

5. Vzhajano testo spet predenemo na s kapljico olja premazan pult in ga razdelimo na dva dela. Oba oblikujemo v krogli.

6. Pekač poškropimo s tretjino preostalega aromatiziranega olja in ga dobro razmažemo.

7. Prvo kroglo testa raztegnemo z rokami v krog in jo razporedimo po dnu pekača. Testo pokapamo z drugo tretjino olja.

8. Če se krči proti sredini, lahko še malo počakamo, da se sprostijo glutenske vezi, sicer pa ga kar posujemo z dvema žlicama sladkorja in obložimo s polovico grozdja. Ko ga bomo potisnili v testo, bo to ostalo tam, kjer mora biti.

9. Vzamemo drugo kroglo testa in ga raztegnemo čez grozdje, pri tem pa še s prsti zatisnemo s spodnjim delom testa ob robu pekača. Po vrhu pokapamo še z zadnjo tretjino olja, posujemo z dvema žlicama sladkorja in potresemo s preostalo polovico grozdja in ga malo potisnemo navzdol. Pokrijemo s krpo in počakamo 20 minut, nato krpo odstranimo, pekač potisnemo v pečico in pečemo približno 50 minut.

10. Pečeno dobroto prestavimo na ohlajevalno rešetko.

11. Narežemo na koščke in ponudimo še malce toplo, pogača pa je izvrstna tudi naslednji dan.

Namig: Količino lahko podvojite in pogačo spečete v večjem pravokotnem pekaču, tole pa je bilo narejeno v okroglem pekaču s premerom 24 cm.

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana