Nesramno dobri orehovi polžki, ki lahko nadomestijo klasično potico

Če vas z ničimer drugim ne bomo prepričali, pa tole preprosto morate poskusiti. Čudovit okus, majhni, aromatični, preprosti.

Orehove polžke je najlažje delati prav z istimi skodelicami za mero, ki jih uporabljate tudi za kruh.

Sestavine

Kvasec

  • 1/4 skodelice tople vode (0,6 dl)
  • 2 žlički suhega kvasa, žlička sladkorja

Testo

  • 1/2 skodelice polnomastnega mleka (1,2 dl)
  • 1/4 skodelice sladkorja (60 g)
  • 3 skodelice moke (360 g)
  • žlička soli
  • večje jajce
  • 2 žlici masla

Nadev

  • 1/2 skodelice masla (110 g)
  • žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1,5 skodelice popraženih orehov, grobo zmletih (pribl. 200 g)
  • 6 žlic sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici grenkega kakava, žlička cimeta

Priprava

1. Pripravimo kvasec: kvas potresemo po vodi, dodamo sladkor, premešamo in počakamo, da začne delovati.

2. V skledo mešalnika damo kvasec, mleko, sladkor, sol in jajce. Premešamo (nastavek s kljuko), nato prisujemo približno tretjino moke, mešamo, dodamo drugo tretjino moke in zmehčano maslo, na koncu vmešamo še zadnji del moke. Mešamo tako dolgo, da se testo poveže in samo »očisti« steno sklede. Če je preredko, dodajamo majhne količine moke: največ žlico naenkrat.

3. Testo pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati približno uro na toplem.

4. Medtem si damo opravka z nadevom: zmehčano maslo premešamo z vaniljo, iščemo gostoto majoneze.

5. V drugi skledi pomešamo orehe, sladkor, kakav in cimet.

6. Ko je testo vzhajalo, ga prestavimo na delovno površino in razvaljamo v pravokotnik 40 x 30 cm. Po njem razmažemo vaniljevo maslo, robov ne mažemo. Potresemo z mletimi orehi in jih z dlanmi narahlo vtisnemo v testo.

7. Testo zvijemo kot potico, po daljši stranici, in razrežemo na 12 enakih polžkov, te pa razporedimo v namaščen pekač za mafine. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati še 30 do 40 minut.

8. Pečico segrejemo na 180 stopinj in vzhajane polžke pečemo približno pol ure, da so zlato zapečeni. Pustimo jih še nekaj minut v modelu, ko se rahlo ohladijo, jih poberemo ven.

Namig: Najbolj nesramno dišeči in slastni so še topli.
Priporočamo še: Naravno barvanje pirhov z borovnicami

Naslovna fotografija: Uroš Hočevar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed