Neverjetno preprosta čokoladna torta, ki jo je oboževala kraljica Elizabeta II.
Odpri galerijo
A+ A-
Poslovila se je angleška kraljica Elizabeta II., ena najvplivnejših osebnosti modernega časa. Tako se je bomo spomnili v Odprti kuhinji.
Kot je razbrati iz britanskih medijev, se je za umirjeno avtoriteto, ki jo je izžarevala kraljica, skrivala tudi sladkosnedka. McGrady je za TODAY Food povedal, da je oboževala čajne piškote in angleške kolačke s smetano in marmelado. Njena zelo ljuba popoldanska razvada pa je bila čokoladna torta s piškoti, najverjetneje edina, ki so jo morali v jedilnico poslati večkrat. Če je ni dokončala v Buckinghamski palači, so ji jo morali odnesti še na grad Windsor, kjer si je privoščila še zadnje grižljaje. Ob popoldanskem času je za to čokoladno pregreho navdušila tudi princa Williama, ki si jo je pozneje zaželel na poroki.
Ne dvomimo, da bo z bogatim čokoladnim okusom, hrustljavostjo piškotov in neverjetno preprosto pripravo navdušila tudi vas.
Čokoladna torta s piškoti, ki jo je oboževala kraljica Elizabeta II.
Po spletu krožijo tudi različice, ki v čokoladno maso dodajo jajca, ta pa je daleč najbolj preprosta.
- 225 g maslenih piškotov
- 115 g zmehčanega masla
- 115 g sladkorja
- 115 g temne čokolade, nasekljane
- 2 žlici tople vode
Ganache
- 125 g temne čokolade, nasekljane
- 125 g sladke smetane za stepanje
Priprava
1. Tortni obroč s premerom 15 cm namastimo. (Lahko uporabite tudi pekač s premerom 20 cm, a bo tortica malce nižja.)
2. Piškote nalomimo na koščke velikost enega ali dveh centimetrov. Nikar jih ne zdrobite preveč!
3. Maslo in sladkor penasto stepemo.
4. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
5. Ko se čokolada stopi, dodamo kremasto maslo in dobro pomešamo.
6. Čokoladni mešanici dodamo vodo in piškote. Dobro pomešamo, da so vsi piškoti prekriti s čokolado.
7. Mešanico enakomerno razporedimo v pripravljen pekač in jo rahlo potlačimo. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
8. Naredimo ganache: Čokolado prelijemo z vročo smetano in dobro pomešamo, da dobimo svilen čokoladni obliv.
9. Ohlajeno torto prelijemo s čokoladnim ganachem.
Mična.si: Umrla je kraljica Elizabeta druga: vsi presežki najdlje živeče britanske monarhinje
Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: Guillermo Spelucin Runciman/Getty Images
Datum Objave: 13.9.2022 ob 08:09