Odprta Kuhinja

Neverjetno preprosta čokoladna torta, ki jo je oboževala kraljica Elizabeta II.

Odpri galerijo
A+   A-
Poslovila se je angleška kraljica Elizabeta II., ena najvplivnejših osebnosti modernega časa. Tako se je bomo spomnili v Odprti kuhinji.


Kakšen vpliv je imela kraljica Elizabeta II. na hrano, ki jo jemo po vsem svetu? Nedvomno je marsikatera jed, ki je bila njej ljuba, našla pot do našega omizja. Za to je poskrbel tudi nekdanji kuharski mojster Buckinghamske palače Darren McGrady, ki je kraljevi družini kuhal kar 15 let. Že nekaj časa nazaj je izdal knjigo Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen, s katero nam je približal delček njihovega življenja. Kot pišejo na portalu Food&Wine, je imela kraljica veliko bolj preproste prehranjevalne navade, kot bi si mislili. Čeprav so ji obroke pripravljali najbolj izšolani kuharji, pa je jedla nadvse vsakdanjo hrano. Zjutraj je rada pojedla toast z marmelado in se držala lahkotnih kosil ter večerij. Oboževala je poširanega lososa, ni pa marala česna in čebule.

Kot je razbrati iz britanskih medijev, se je za umirjeno avtoriteto, ki jo je izžarevala kraljica, skrivala tudi sladkosnedka. McGrady je za TODAY Food povedal, da je oboževala čajne piškote in angleške kolačke s smetano in marmelado. Njena zelo ljuba popoldanska razvada pa je bila čokoladna torta s piškoti, najverjetneje edina, ki so jo morali v jedilnico poslati večkrat. Če je ni dokončala v Buckinghamski palači, so ji jo morali odnesti še na grad Windsor, kjer si je privoščila še zadnje grižljaje. Ob popoldanskem času je za to čokoladno pregreho navdušila tudi princa Williama, ki si jo je pozneje zaželel na poroki.

Ne dvomimo, da bo z bogatim čokoladnim okusom, hrustljavostjo piškotov in neverjetno preprosto pripravo navdušila tudi vas.

Čokoladna torta s piškoti, ki jo je oboževala kraljica Elizabeta II.


Po spletu krožijo tudi različice, ki v čokoladno maso dodajo jajca, ta pa je daleč najbolj preprosta.

  • 225 g maslenih piškotov

  • 115 g zmehčanega masla

  • 115 g sladkorja

  • 115 g temne čokolade, nasekljane

  • 2 žlici tople vode


Ganache

  • 125 g temne čokolade, nasekljane

  • 125 g sladke smetane za stepanje


Priprava


1. Tortni obroč s premerom 15 cm namastimo. (Lahko uporabite tudi pekač s premerom 20 cm, a bo tortica malce nižja.)

2. Piškote nalomimo na koščke velikost enega ali dveh centimetrov. Nikar jih ne zdrobite preveč!

3. Maslo in sladkor penasto stepemo.

4. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
5. Ko se čokolada stopi, dodamo kremasto maslo in dobro pomešamo.

6. Čokoladni mešanici dodamo vodo in piškote. Dobro pomešamo, da so vsi piškoti prekriti s čokolado.

7. Mešanico enakomerno razporedimo v pripravljen pekač in jo rahlo potlačimo. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

8. Naredimo ganache: Čokolado prelijemo z vročo smetano in dobro pomešamo, da dobimo svilen čokoladni obliv.

9. Ohlajeno torto prelijemo s čokoladnim ganachem.
Mična.si: Umrla je kraljica Elizabeta druga: vsi presežki najdlje živeče britanske monarhinje

Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: Guillermo Spelucin Runciman/Getty Images
Datum Objave: 13.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: