Odprta Kuhinja

Njoki z rumeno bučo in brstičnim ohrovtom

Odpri galerijo
A+   A-
Brstični ohrovt je prava zimska delikatesa. Rahlo grenek okus popravijo njoki s sladko bučo, kiselkast odtenek pa dodajo sušeni paradižniki.


Sestavine za štiri


Za njoke
- manjša hokaido buča
- bela moka
- polenta (po potrebi)
- sol in poper
- muškatni orešček

Za omako
- pol kilograma
- brstičnega ohrovta
- par šalotk
- pol glavice česna
- 50 g suhih paradižnikov
-sol
- 50 g indijskih oreščkov
- suh rdeč čili v mlinčku
- olje
Priporočamo še: Kako pripraviti brstični ohrovt, da boste v njem zares uživali

Priprava


1. Bučo prerežemo, z žlico očistimo vlaknasto sredino s semeni, nato jo olupimo z lupilcem (z nožem gre zelo težko) in narežemo na rezine.

2. Naložimo jih na peki papir in pečemo v pečici, da se zmehčajo. Lahko bi jih spekli v ponvi, bodo pa bolj mastne in bo treba v testo za njoke umesiti več moke.

3. Ohlajeno bučo pretlačimo v pire, solimo, popramo in previdno začinimo z muškatnim oreščkom, ker je to močna začimba.

4. Za omako očistimo in razpolovimo glavice brstičnega ohrovta. Šalotke in česen fino nasekljamo. Suhe paradižnike narežemo na trakove. V večji ponvi na olju popražimo šalotko in česen, dodamo brstični ohrovt in paradižnike, zalijemo s čisto malo vode in pokrito dušimo, da se glavice zmehčajo, ne pa razkuhajo. Solimo po okusu, suhi paradižniki so po navadi precej slani.

5. V manjši ponvi na olju popražimo po dolgem razpolovljene indijske oreščke.

6. Zavremo večjo količino vode in jo solimo. Pretlačeni buči dodamo le toliko moke, da lahko oblikujemo mehke njoke. Manj moke, bolj rahli bodo. Če so njoki zelo lepljivi, dodamo malo polente in pustimo vsaj
deset minut.

7. Njoke dajemo sproti v nežno brbotajočo vodo in tiste, ki izplavajo, s penovko prestavljamo v ponev z
omako. Kuhamo jih le minuto ali dve. Ko so vsi njoki kuhani, povremo tekočino, če se je je v ponvi preveč nabralo. Po vrhu nameljemo rdeč čili in krožnike zaključimo s popraženimi indijskimi oreščki.
Datum Objave: 14.1.2019 ob 17:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: