Ocvrt krompirček na bučkinem pireju

Lepo oblikovan krožnik v jesenskih barvah, ki ga pripravimo iz sezonskih sestavin, krompirja in rumene buče. Za kontrast rumeni in oranžni barvi dodamo zelen pire iz čičerke, drobnjaka in mete.

Meta se tako vsaj še enkrat pokaže in izkaže, preden jo odnesejo hladne noči. Njen okus je intenziven in prevladujoč, zato bo na krožniku dovolj le ena žlica. Sladek pire, ki je osnova krožnika, začinimo s toplimi začimbami, mleto kumino, karijem in čilijem. Ocvrtega krompirčka, ki štrli s krožnika, ni treba predstavljati. Vsi ga obožujemo. Nekaj posebnega so tanke rezine buče, ki smo jih popekli v železni ponvi. Pred peko jih zarežemo na obeh straneh in videti bo, kot da smo jih pripravili na žaru. S pozornostjo umetnika smo na krožnik najprej naložili pire, dodali pravkar ocvrt in posoljen krompirček, še vroče popečene rezine buče in iz kreme, ki je bila na hladnem, oblikovali žličnik. Krožnik mora seveda takoj na mizo, da lahko očara ne le z videzom, ampak tudi s toploto, vonjem, mehkobo pireja, krhkostjo krompirčka in svežino hladne mete. Res je treba poznati nekaj trikov, vendar vam bo jed zagotovo uspela. Če ne prvič, pa morda drugič, le tiste lepe hruškaste buče morate imeti vedno v shrambi in zaupati v dobre čarovnije.

Za dva

– 4 krompirji
– manjša maslena buča
– oljčno olje
– sol, poper, mleta kumina, kari, čili
– 100 g kuhane čičerke
– drobnjak
– nekaj lističev mete

Priprava

1. Krompir olupimo in narežemo malo tanjše kot za pomfri. Dobro ga speremo, nato pustimo v hladni vodi do cvrtja.

2. V pire zmiksamo odcejeno čičerko, sol, poper, drobnjak za barvo in meto za osvežilen okus. Dodamo le toliko oljčnega olja in vode, v kateri se je kuhala čičerka, da lahko zmiksamo. Pire naj bo zelo gost. Postavimo ga v hladilnik.

3. Bučo olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Zgornji ožji del narežemo na tanke rezine. Spodnji trebušast del prerežemo, z žlico odstranimo sredico s semeni ter bučo narežemo na kocke. V kozici razgrejemo olje, popečemo bučo, narezano na kocke, jo solimo in po okusu začinimo s kumino, karijem in čilijem. Zalijemo z malo vode, pokrijemo in kuhamo do mehkega. Zmiksamo v gladek pire, ki naj bo malo gostejši kot kremna juha.

4. Krompir odcedimo, nato osušimo na kuhinjski brisači. Ocvremo ga, tik preden jed ponudimo.

5. Rezine bučk po dolgem in počez zarežemo na obeh straneh. Popečemo jih na oljčnem olju, da se lepo rjavo obarvajo po zarisanih črtah, ni pa treba, da se zmehčajo, lahko ostanejo čvrste.

6. Na krožnik nalijemo bučkin pire, dodamo ocvrt krompirček in rezine popečenih bučk. Posolimo krompirček in na krožnik položimo hladen zelen žličnik iz čičerke, drobnjaka in mete. Ponudimo takoj.

Priporočamo še:  Jesenski polpeti

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana