Odprta Kuhinja

Ocvrt piščanec: recept iz celjske gostilne, ki slovi po tej jedi

Odpri galerijo
A+   A-
Gostilna Francl, ki je že štirikrat zapored prejela Michelinovo priporočilo, je ena od tistih v Sloveniji, ki daleč naokoli slovijo po ocvrtem piščancu. In vodja gostilne, mladi Sebastjan Grobelšek, nam je z veseljem narekoval recept za to jed.


Še prej pa nam je povedal nekaj zanimivosti o gostilni pod celjskim gradom, katere korenine segajo v 19. stoletje. Denimo to, da je gostilno prevzel pred štirimi leti, ko mu je bilo komaj 19 let.

Več o tej zanimivi gostinski zgodbi si lahko preberete tukaj, v nadaljevanju pa sledi še recept za ocvrtega piščanca iz Gostilne Francl.

Še prej pa droben namig: ko si ga boste zaželeli doma, se je treba priprave lotiti že dan prej.

Ocvrt piščanec


Za 4 osebe.

  • 4 piščančja bedra (brez kosti in kože)

  • 2 dl navadnega jogurta

  • žlička timijana (svežega ali posušenega)

  • sol, poper

  • za paniranje: moka, 2 jajci, drobtine

  • dodatno: olje za cvrtje papirnata brisačka (ki bo vpila odvečno maščobo)


Priprava


1. Začnemo že dan prej: jogurt zmešamo s timijanom, dodamo sol in poper. Meso prestavimo v primerno veliko posodo in ga prelijemo z jogurtovim prelivom. Posodo pokrijemo in jo čez noč pustimo v hladilniku.

2. Tako pripravljeno meso spaniramo: najprej gre v moko, nato v razžvrkljana jajca, zatem v drobtine.

3. V primerno ogretem olju piščančja bedra ocvremo z obeh strani. Zatem jih prestavimo na servirni krožnik, pokrit s papirnato brisačko.

4. Ko ta vpije odvečno maščobo, jih preložimo na krožnike in postrežemo.
Priporočamo še: štrudelj iz Gostilne Francl

Fotografija: Dean Dubokovič
Datum Objave: 3.11.2023 ob 10:11

Več iz te teme:

piščanecocvrt piščanecGostilna Francl

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.