Odprta Kuhinja

Ocvrti piščančji file in namig, kako bo ostal hrustljav

Odpri galerijo
A+   A-
Ocvrte piščančje prsi z zanimivo kombinacijo: sveže zelje zmešamo s prelivom, ki ga pripravimo iz jogurta, majoneze in gorčice.


Ocvrt piščanec je jed, ki ima v slovenski kulinariki prav posebno mesto, čeprav si ga seveda ne moremo lastiti kot avtohtonega. Ima pa dolgo in bogato tradicijo, najdemo ga v ponudbi številnih gostiln in restavracij, marsikatera slovi prav po pohanem piščancu, kot ga imenujemo pogovorno.

Najbolj primerni kosi za paniranje


Za paniranje in cvrenje so najbolj primerni bedrca, peruti ter prsi. Če hočemo cvreti različne kose naenkrat, poskrbimo, da bodo približno enako veliki, bedra prerežemo, iz prsi naredimo fileje. Meso lahko pred paniranjem mariniramo več ur ali pa ga zgolj posolimo, to je pač stvar okusa. Začimbe lahko dodamo tudi v sestavine za paniranje.

Piščanca cvremo v vročem olju, temperaturo preverimo tako, da vanj stresemo nekaj krušnih drobtin; če zacvrči, je olje primerno. Ne pozabimo, da v olje ne dajemo hladnega mesa, temveč mora biti ogreto na sobno temperaturo. Kose v olje polagamo tako, da se ne stikajo. Cvremo okoli petnajst minut, odvisno od velikosti kosov, vmes večkrat obrnemo.

Ocvrtega nikar ne ovijte v folijo


Ocvrto meso popivnamo s papirnato brisačko, položimo na pladenj ali v pekač in pokrijemo s folijo. Ne smemo ga zavijati v folijo, saj se bo skorja v tem primeru zmehčala, mi pa hočemo, da ostane hrustljava.

Pekač damo v ogreto pečico, medtem ko cvremo preostale kose. Pomembno je, da meso v pečici ne stoji predolgo, saj se bo sicer izsušilo. Ko bo vse ocvrto, ga pustimo stati morda še nekaj minut, da se malce ohladi, potem pa ga takoj postrežemo, skupaj s kosi, ki čakajo na toplem.

Med cvrenjem se kosi ne smejo dotikati, da bo piščančji file hrustljav. (Foto: Kps/Getty Images)
Med cvrenjem se kosi ne smejo dotikati, da bo piščančji file hrustljav. (Foto: Kps/Getty Images)

Ocvrti piščančji file


Ocvrto piščančje meso pogosto postrežemo s krompirjevo solato, zraven se podajo tudi različne omake, na primer majoneza, pa seveda vse vrste solat. Poskusimo z zanimivo kombinacijo, sveže zelje zmešamo s prelivom, ki ga pripravimo iz jogurta, majoneze in gorčice. Zelju lahko dodamo tudi drugo zelenjavo, na primer naribano korenje ali na koščke narezano papriko. Za 4 osebe.

  • 4 večji piščančji fileji ali 8 manjših

  • 2 jajci

  • skodelica moke

  • skodelica krušnih drobtin

  • 1 žlička soli

  • 1 limona

  • olje za cvrenje


Za solato

  • 1 glava svežega zelja

  • 2–3 korenčki

  • 1 večja čebula

  • 4 žlice jogurta

  • 2 žlici majoneze

  • 1 žlica gorčice

  • sol, poper


Priprava


1. Zelje očistimo in naribamo ali na tanko narežemo. Drobno naribamo očiščeno korenje, čebulo pa olupimo in narežemo na tanke rezine.

2. V skodelici zmešamo majonezo, jogurt, gorčico ter sol in poper. Zelenjavo in preliv zmešamo skupaj v večji skledi.

3. Piščančje fileje rahlo solimo in popramo ter paniramo, najprej jih povaljamo v moki, potem v razžvrkljanih jajcih in nazadnje v drobtinah.

4. V ponvi segrejemo olje, in ko je dovolj vroče, vanj polagamo kose mesa. Cvremo, dokler ne dobijo zlato rumene barve, vmes obračamo.

5. Ocvrte kose popivnamo s papirnato brisačo. Solato razdelimo na krožnike in nanjo položimo še vroče fileje.
Priporočamo še: Skrivnost zares dobre kokošje juhe

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Angelika Heine/Getty Images/Getty Images
Deloindom.si: Eklektični dom oblikovalke

Datum Objave: 3.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

piščanecocvrti piščanecpohan piščanec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja