Ocvrti pomarančni polžki, da niso vedno flancati in krofi
Odpri galerijo
A+ A-
Presenečeni boste, kako lepo ohranijo obliko. Čudovita in preprosta priprava, vredna ponovitve tudi takrat, ko ni pust.
Sestavine
- 500 g moke
- vrečka suhega kvasa
- 2 jajci
- 2 žlički sladkorja
- 200 g mlačnega mleka
- 40 g sončničnega olja
Nadev
- 250 g sladkorja
- lupinica 1 bio limone in 2 pomaranč
- olje za cvrtje
Priprava
1. V posodo stresemo moko, kvas in 2 žlički sladkorja ter dobro pomešamo.
2. V drugo posodo, v kateri bomo gnetli, ubijemo jajci, dolijemo mleko in olje. Dobro razžvrkljamo.
3. Moko dodajamo v mokre sestavine po pesteh in sprva mešamo z vilicami, ko postane pregosto, pa vse skupaj prestavimo na pomokano površino in dobro ugnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prozorno folijo, nato še s krpo in vzhajamo približno pol ure.
4. Medtem pripravimo nadev: v posodico stresemo sladkor, dodamo vso lupinico in dobro pomešamo.
5. Vzhajano testo razdelimo na pol. Prvo polovico razvaljamo na pomokani delovni površini na debelino 3–5 mm in posujemo s polovico nadeva, do približno centimeter od roba. Rob premažemo z malce vode. Po dolgem zvijemo v rulado in narežemo na 2 cm debele polžke. Odlagamo ji na pekač, obložen s papirjem za peko.
6. Enako pripravimo še drugo polovico testa.
7. Olje segrejemo na 170 stopinj in vanj polagamo polžke. Cvremo jih približno 5 minut, da se zlato zapečejo, vmes obrnemo. Ocvrte odlagamo na papir.
8. Pred vsakim novim cvrtjem s kovinskim cedilcem odstranimo ocvrto lupinico, ki je pobegnila iz nadeva.
Priporočamo še: Ta hitre miške s sirčkom maskarpone (VIDEO)
Priprava: Lea Sterle/BIC Ljubljana, Center Kult316
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 21.2.2022 ob 07:02