Od zdaj naprej boste pekače čistili le še takole

Fotografija: takoburito/Getty Images

V teh dneh je pekač za piškote pogosto v uporabi. Vas zanima, kako ga očistiti z najmanj truda?

Kot smo lahko opazili v našem uredništvu, vas v teh dneh najbolj zanimajo recepti in triki za peko piškotov. Posledično sklepamo, da je tako v kuhinjah pogosto v uporabi pekač, katerega čiščenje pa zna biti zelo nadležno. Zato smo poiskali trik, kako s kar najmanj truda poskrbeti, da bo ta pripravljen za novo porcijo dobrot.

Kar nekaj nasvetov, ki smo jih našli na spletu, priporoča, da se nad zažgano umazanijo spravimo s peroksidom, a ker raje posegamo po čim bolj naravnih in neškodljivih sredstvih, smo se odločili, da se zatečemo k milejšim rešitvam. Zato bomo uporabili že vsem dobro poznano sodo bikarbono in kis, potrebovali pa bomo tudi običajen detergent za posodo.

Ključni dejavnik pri našem današnjem triku pa je čas. Več minut, kot bo preteklo, manj dela bomo morali opraviti sami. Tovrstno čiščenje pa ne pride v poštev le po peki piškotov, temveč tudi takrat, ko smo pekač umazali pri pripravi drugih jedi – od domače pice do mastne pečenke.

Kot ste morda že ugotovili, je trik v namakanju pekača v raztopini, ki bo razgradila trdovratne delce hrane, mi pa bomo vse skupaj na koncu le še odstranili z nekaj potegi gobice za pomivanje posode. Na ohlajen pekač najprej potresemo sodo bikarbono in dodamo nekaj kapljic detergenta. Vse skupaj prelijemo s kozarčkom alkoholnega kisa in dodamo še malo vroče vode.

Sredstva bodo na pekaču med seboj reagirala in se spenila. Tako ga pustimo vsaj pol ure, najbolje pa bo, da kar čez noč. Nato podlago le še podrgnemo z gobico in vse skupaj speremo pod vročo vodo. Pekač bo ponovno sijoč in pripravljen na novo uporabo.

Preberite še: Božični piškoti: več kot 50 receptov za praznično peko

Fotografija: takoburito/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana