Od zdaj naprej boste solato pripravljali le še tako
Odpri galerijo
A+ A-
Višje so temperature, bolj se zanimamo za lahkotne obroke, ki ne obtežijo želodca. Sezona solat je tu, ta pa bo še posebno osvojila vaša srca.
A v resnici gre za naravnost božansko kombinacijo. Zelenjava, če je le mogoče, nabrana na domačem vrtu, zagotavlja potrebno količino vitaminov, ki nam izjemno koristijo v vročih dneh. Nekoliko drugačna priprava pa iz nje naredi pravo poslastico. Pika na i je seveda preliv, ki zabeli na koščke sesekljano solato, poseben okus pa ji dajejo kvasni kosmiči in rižev kis. Če teh sestavin nimate pri roki, krožnik lahko pripravite tudi brez njih in grižljaji bodo prav tako nadvse okusni ter sveži. Namesto riževega lahko uporabite jabolčni kis, kvas pa lahko nadomestite s parmezanom, saj bo solati dodal podobno slano aromo in globino.
Namesto svežega zelja lahko uporabite zeleno solato, ki se bo v tej mešanici sestavin odlično odrezala!
Sestavine
- 1 glava zelja ali zelene solate, narezana na drobne kose
- 3-4 majhne kumare
- 1 mlada čebula
- šopek sesekljanega drobnjaka
Preliv
- sok dveh limon
- 1/4 skodelice oljčnega olja
- 2 žlici riževega kisa
- 2 stroka česna
- 1 skodelica sveže bazilike
- 1 skodelica listov špinače
- 1/3 skodelice kvasnih kosmičev
- 1/4 skodelice orehov ali mandljev
- 1 žlica soli
Priprava
1. Zelenjavo sesekljamo v veliko posodo.
2. Sestavine za preliv stresemo v multipraktik ali blender. Najprej zmešamo tekoče, nato jim dodamo še ostale. Miksamo, dokler zmes ne postane popolnoma gladka.
3. Preliv polijemo po sesekljani zelenjavi in dobro premešamo.
4. K solati lahko postrežemo popečen kruh ali tortiljin čips.
In še namig: Tale solata bo prava zvezda med piknik prilogami.
Preberite še: Pohančki, kot si jih je zamislil Jamie Oliver
Povzela: E. N.
Fotografija: Burke/Triolo Productions/Getty Images
Deloindom.si: To se bo zgodilo, če boste v odtok zlivali vrelo vodo
Datum Objave: 14.6.2022 ob 12:06