Odličen krompirjev kruh s čebulo, mehek kot »puter«

Krompir: okus, ki se mu zares ni mogoče upreti.

Krompir kot sestavina kruha ni neznan, tudi v trgovinah prodajajo takšnega in ima veliko oboževalcev, znan je še po tem, da ostane dlje svež in je izjemno mehak. Krompirjev kruh si zlahka in povsem mimogrede omislite, kadar kuhate krompir za pire. Potrebujete samo en velik dodaten gomolj in naslednji dan ne bo treba v trgovino samo po kruh.

V tem receptu smo krompir, narezan na majhne koščke in kuhan, zmešali v mešalniku, potrebna je konsistenca, kot jo ima kečap, kar pomeni, da lahko prilijete tudi malo vode, v kateri se je kuhal. V tem receptu namreč pire nadomešča predvideno tekočino: torej za naš standardni recept potrebujemo skodelico in pol precej tekočega pireja.

Vse drugo smo naredili enako, uporabili smo belo krušno moko, zazdelo pa se nam je zabavno, če bi se še malo poigrali z okusom, zato smo v moko zamešali za približno pol žličke dimljene mlete paprike, in ker je bil ravno čas kosila, nam ni vzelo veliko časa, da smo na žlici ocvirkov popražili drobno narezano majhno čebulo.

Testo je vzhajalo hitreje in močneje, kakor smo pričakovali, tako da smo kruh pekli že po osmih urah, pri oblikovanju smo vmesili še popečeno čebulo. Za ocvirke nam je bilo žal, da jih nismo dodali več: je pa res, da bi bila to potem že skoraj ocvirkova potica, tako pa lahko trdimo, da smo spekli odličen čebulni kruh. Če vam torej kdaj ostane krompirjevega pireja, namesto svaljkov ali njokov lahko spečete ta kruh, ki je, skoraj kot bi jedel drugo, kot oblaček mehko obliko velike ljubezni Slovencev, pražen krompir.

Krompirjev kruh s čebulo

  • 3 skodelice bele moke tip 500
  • ½ žličke suhega kvasa
  • 1 do 1,5 žličke soli
  • 1,5 skodelice redkega krompirjevega pireja
  • srednje velika čebula
  • velika žlica masti z ocvirki

Priprava

1. Krompir skuhamo kot za pire in pretlačimo, po potrebi dolijemo malo vode, da je že skoraj tekoč. Ohladimo vsaj do mlačnega.

2. V ponvici segrejemo mast z ocvirki, dodamo nasekljano čebulo in pražimo do zlato rumene barve.

3. V posodo, v kateri bomo vzhajali testo, nasujemo moko, sol in kvas ter temeljito pomešamo.

4. Dodamo pire in spet pomešamo. Testo bo gostejše, kakor če bi dodali samo vodo.
Posodo pokrijemo z vlažnim prtičkom ali folijo in postavimo na toplo mesto v kuhinji.

5. Testo mora vzhajati do 12 ur, odvisno od temperature v prostoru.

6. Pečico vključimo na 230 stopinj, segrejemo, kot običajno, tudi litoželez­ni lonec.

7. Vzhajano testo pretresemo na pomokano površino, raztegnemo, posujemo s čebulo in ocvirki ter jih s prepogibanjem testa »vmešamo«, da se lepo razporedijo. Nato oblikujemo manjši hlebček, ga prestavimo na peki papir, posujemo z moko, zarežemo vzorec in počakamo, da je pečica primerno segreta. Spečemo po opisanem postopku.

Različici: Namesto krompirjevega lahko uporabimo tudi pire buče ali rdeče pese. Kompaktnost testa (če pripravimo presuh pire) uravnavamo z dodajanjem vode. Pečemo po enakem postopku. Če se odločimo za dodajanje semen, jih primešamo v testo že pred vzhajanjem.

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana