Odličen prigrizek: hrenovke v testu, narejenim s pivom (VIDEO)

Ena tistih jedi za v roko, ki so zvezda na vsaki domači zabavi, zmanjka pa jih hitreje, kot bi si mislili. Izvrstno ob kozarcu ohlajenega piva.

Hrenovke v testu sem prvič pripravila pred leti, ko smo bili na morju. Trgovina v (Slovencem dobro poznanem) turističnem naselju Stinica pri Jablancu je kdaj bolje, kdaj slabše založena. Tako sem imela neko vroče popoldne polno stanovanje (lačnih) otrok, v trgovini se kaj prida ni našlo, v hladilniku pa je bilo samo nekaj parov hrenovk. Na hitro se je bilo treba znajti …

Odtlej so hrenovke v testu priljubljen prigrizek mojih deklic, ki me ob vsakem rojstnem dnevu (in tudi kdaj vmes) opomnita, da jih že dolgo nismo pri­pravljali. Pri tem opomba: če piva nimamo ali ga pač nočemo uporabiti, ga lahko nadomestimo z vodo.

 

Za štiri osebe jih bo.

Hrenovke v testu

  • 3 pari hrenovk
  • 300 g bele moke
  • jajce
  • ščep soli
  • 1,5 dl svetlega piva
  • 14 g (tretjina kocke) svežega kvasa

Dodatki

  • konopljina semena, svež rožmarin

Pripravimo še

  • kos papirja za peko
  • malo moke (da razvaljamo)

Priprava

1. Zamesimo testo: moko vsujemo v posodo, na rob zakopljemo sol. Povrhu nadrobimo sveži kvas, prilijemo pivo.

2. Jajce stepemo v skodelici in večino prilijemo k moki (preostanek bomo porabili pozneje, za premaz). Z mešalnikom mešamo do gladkega in opazujemo, koliko tekočine bo popila moka – po potrebi je malo dodamo oziroma prilijemo še malce piva (lahko tudi vode).

3. Ko je testo dobro ugneteno, ga oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo ga počivati približno pol ure na sobni temperaturi, da lepo vzhaja.

4. Potem testo preložimo na površino, ki smo jo rahlo pomokali. Razdelimo ga na 6 delov. Vsak košček razvaljamo in raztegnemo tako, da vanj lahko zavijemo hrenovko. Ko je ovita v testo, jo razrežemo na centimeter debele rezine. Po tri skupaj razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

5. Pečico vključimo na 190–200 stopinj Celzija in počakamo, da testo še malo vzhaja (10 ali 15 minut).

6. Trojčke hrenovk premažemo s preostankom stepenega jajca ter posujemo s konopljinimi semeni in svežim rožmarinom.
Pečemo 15–19 minut oziroma toliko časa, da se koščki lepo rjavkasto obarvajo.

7. Malo ohladimo in postrežemo.

Kaj pa mošnjički z mocarelo? Ali pa vam v tem poletnem času prija riba v soli? Skratka: na našem portalu imamo cel kup uporabnih videovodnikov. Poglejte!

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed