Odličen prigrizek: hrenovke v testu, narejenim s pivom (VIDEO)

Ena tistih jedi za v roko, ki so zvezda na vsaki domači zabavi, zmanjka pa jih hitreje, kot bi si mislili. Izvrstno ob kozarcu ohlajenega piva.

Hrenovke v testu sem prvič pripravila pred leti, ko smo bili na morju. Trgovina v (Slovencem dobro poznanem) turističnem naselju Stinica pri Jablancu je kdaj bolje, kdaj slabše založena. Tako sem imela neko vroče popoldne polno stanovanje (lačnih) otrok, v trgovini se kaj prida ni našlo, v hladilniku pa je bilo samo nekaj parov hrenovk. Na hitro se je bilo treba znajti …

Odtlej so hrenovke v testu priljubljen prigrizek mojih deklic, ki me ob vsakem rojstnem dnevu (in tudi kdaj vmes) opomnita, da jih že dolgo nismo pri­pravljali. Pri tem opomba: če piva nimamo ali ga pač nočemo uporabiti, ga lahko nadomestimo z vodo.

 

Za štiri osebe jih bo.

Hrenovke v testu

  • 3 pari hrenovk
  • 300 g bele moke
  • jajce
  • ščep soli
  • 1,5 dl svetlega piva
  • 14 g (tretjina kocke) svežega kvasa

Dodatki

  • konopljina semena, svež rožmarin

Pripravimo še

  • kos papirja za peko
  • malo moke (da razvaljamo)

Priprava

1. Zamesimo testo: moko vsujemo v posodo, na rob zakopljemo sol. Povrhu nadrobimo sveži kvas, prilijemo pivo.

2. Jajce stepemo v skodelici in večino prilijemo k moki (preostanek bomo porabili pozneje, za premaz). Z mešalnikom mešamo do gladkega in opazujemo, koliko tekočine bo popila moka – po potrebi je malo dodamo oziroma prilijemo še malce piva (lahko tudi vode).

3. Ko je testo dobro ugneteno, ga oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo ga počivati približno pol ure na sobni temperaturi, da lepo vzhaja.

4. Potem testo preložimo na površino, ki smo jo rahlo pomokali. Razdelimo ga na 6 delov. Vsak košček razvaljamo in raztegnemo tako, da vanj lahko zavijemo hrenovko. Ko je ovita v testo, jo razrežemo na centimeter debele rezine. Po tri skupaj razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

5. Pečico vključimo na 190–200 stopinj Celzija in počakamo, da testo še malo vzhaja (10 ali 15 minut).

6. Trojčke hrenovk premažemo s preostankom stepenega jajca ter posujemo s konopljinimi semeni in svežim rožmarinom.
Pečemo 15–19 minut oziroma toliko časa, da se koščki lepo rjavkasto obarvajo.

7. Malo ohladimo in postrežemo.

Kaj pa mošnjički z mocarelo? Ali pa vam v tem poletnem času prija riba v soli? Skratka: na našem portalu imamo cel kup uporabnih videovodnikov. Poglejte!

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana