Riba v soli: le tri sestavine in številka ena med recepti (VIDEO)

Presenečeni bi bili, koliko ljudi se nikoli ni lotilo priprave ribe v soli. In prav ti isti ljudje, ko jo okusijo, zatrdijo, da še nikdar niso jedli okusnejše morske dobrote.

Ta recept za ribo v soli in video sta spodbuda, ki naj vas utrdi v prepričanju, da je to najlažja stvar na svetu, in odvrne od kompliciranja, kjer ni niti malo potrebno. Na različne načine se ljudje lotijo priprave te delikatese, mi pa vam zagotavljamo, da zares potrebujete samo troje: sol, vodo in ribo. Pojdimo po vrsti.

 

Tako preprosto je pripraviti najboljšo ribo.

Sol za oklep

Priporočamo vam, da mešate grobo in fino mleto sol. Slednja se ob dolgi peki rada spremeni v kalup, ki je celo pretrd, in imamo potem težave, če ne najdemo močnega moškega, ki bi to razbijal. Nekateri dodajo v sol beljake, da bi se bolj sprijela, ali dišavnice, kot je rožmarin. Nepotrebno. Sol bo ustvarila dovolj trden oklep sama od sebe in so zato beljaki vrženi stran. Z dišavnicami je pa tako: lahko, da se jih bo riba malo navzela – a poskusite, vsaj prvič, kakšen je zares čisti okus ribe: ne bo vam žal. Prav tako mi nikdar ne dodajamo ničesar ribi v trebuh – iz enakega razloga.

Voda

Ni navodila, koliko je morate priliti, najbolj plastičen opis pa je, da naj bo na koncu sol na otip taka, kot je zelo moker južni sneg.

Riba

V ribarnici morate nujno omeniti, da potrebujete ribo za v sol. To bo zanje znak, da ne bodo odstranili lusk, kajti te pomembno prispevajo, da sol ne izsrkava ribjih sokov in se meso ne nasoljuje. Ker je na koncu to tako dobro, se najbolj obnese velika divja riba, recimo orada. Seveda pa gre tudi z veliko cenejšimi porcijskimi gojenimi ribami, kot so te, ki smo jih kupili mi.

Namig: Ne, riba ni popolnoma nič preslana, svetujemo pa, da jo daste v sol, tik preden je čas za pečico. Če bi jo, zaradi priročnosti, morda v solni kalup dali nekaj ur prej, bo sol vseeno začela srkati sokove in riba se bo precej izsušila, kar je sicer pri tem receptu zares nemogoče.

In še eden: Na več načinov smo v soli pekli tudi sardelice. Za foro, kot se reče. Te niso ravno bahavo obdarjene z luskami, zato so se v 15 minutah peke navzele slanega okusa. A ne neuporabno slanega! Na koncu smo jih ločili od kosti, oprali v vodi, posušili, prelili z oljem in jih uporabili kot nekakšne domače inčune. Pravzaprav so bile popolne. In tudi kuhinja ni čisto nič smrdela po ribah, za kar sardelice znajo poskrbeti.

Filiranje ribe, pečene v soli

Riba v soli

  • 1 kilogramska orada ali brancin ali več manjših, na en pekač lahko damo največ tri
  • 2,5 kg soli (pol fino mlete, pol grobo mlete)
  • približno 1,5 dl vode
  • dekoracija: vejice rožmarina, majhne limone ali poper za oči

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.

2. Ribo ali ribe temeljito operemo in osušimo.

3. V večjo skledo stresemo obe soli, dodamo toliko vode, da dobimo precej moker »sneg«.

4. Pripravimo pekač iz pečice: po dnu razporedimo sol in jo z rokami utrdimo v kak centimeter debelo plast.

5. Na sol položimo ribi, nato uvihamo zgornji ali spodnji del trebuščka in nekoliko podpremo s soljo, da nam ne bo pozneje silila v trebušno odprtino. Enako ponovimo z drugo ribo.

6. Nato se nadaljuje modeliranje: ribo oblagamo s soljo, približno centimetrski oklep bo dovolj, pazimo le, da je povsod zatesnjeno, tako sokovi ne bodo iztekali in riba se bo kuhala sama v sebi.

7. Potisnemo v pečico in pečemo. Kako vemo, kdaj je pečena: riba bo zadišala. Če tega ne zavohate, porcijske pecite okrog 50 minut, velike divjake nekaj čez uro. Če je riba dobro zatesnjena, je pravzaprav prepeči ne morete.

8. Ko presodimo, da je riba pečena, jo vzamemo iz pečice in z velikim nožem od strani razbijamo slani oklep okrog in okrog, odstranimo kožo, ki je popolnoma usnjena, ter razdelimo aromatično meso na krožnike.

9. Postrežemo s tržaško omako, ki pa jo vedno dajem ob stran, ne na meso, da vsak lahko pomaka po svojem okusu.

Namig: Kadar bi radi naredili vtis, se poigrajte z oblikovanjem. Mi smo ustvarili luske z ročajem vilic, repek z rožmarinom in oči iz majhne limone, ki ji ni bilo usojeno, da bo dozorela.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana