Odličen recept za pad thai

Ena najbolj znanih tajskih jedi in verjetno tudi najbolj priljubljena pri nas.

Pad thai vsebuje pest tankih ali širokih rezancev, ki jih z omako, začimbami in jajcem pripravimo v vročem voku, priloga pa so seveda prepraženi arašidi in osvežilna limeta.

Sestavine

Omaka

  • 35 g palmovega sladkorja
  • 3 žlice vode
  • 4 žlice paste ali koncentrata tamarind
  • 2 žlici ribje omake

Rezanci

  • 115 g suhih riževih rezancev, srednje velikosti (predhodno jih 1 uro namakajte v vodi sobne temperature)
  • 2 žlici kozic (srednje velikosti)
  • 3 stroki česna (sesekljan)
  • ¼ skodelice grobo nasekljane čebule
  • 85 g tofuja (narezanega na majhne koščke)
  • žlica svežega korenja (narezanega na drobne kocke)
  • posušeni kosmiči čilija po okusu (neobvezno)
  • 2–3 žlice rastlinskega olja
  • 1 jajce
  • ½ skodelice kalčkov
  • pest pora (narezanega na trakce)
  • 1 žlica limonovega soka
  • ¼ skodelica praženih arašidov, grobo nasekljanih
  • 1 limeta

Priprava

1. Priprava tajske omake: Sladkor dodajte v manjši lonec in stopite na srednji vročini. Ko se sladkor stopi, mešajte, dokler barva ne potemni. Takoj dodajte vodo, ribjo omako in pasto iz tamarinda; sladkor bo takoj otrdel.

2. Omako segrejte, nato pa toploto izključite.

3. Jed sestavite: v skledi zmešajte tofu, česen, korenje, čebulo in kosmiče čilija. Na srednji vročini segrejte vok ali večjo ponev ter dodajte ravno toliko olja, da premažete dno. Kozice ali meso na hitro popražite ter odstranite iz voka.

4. V istem voku na srednji vročini po potrebi dodajte malo več olja, nato primešajte jajce ter ostale sestavine, ki ste jih zmešali skupaj s tofujem, ter dodajte še kozice ali meso. Nekaj minut dušite, nato dodajte rezance in omako.

5. Ko se omaka vpije, pokapajte malo limonovega soka po rezancih ter vok umaknite z ognja. Postrezite s svežo limeto, sojinimi kalčki ter praženimi arašidi.

Ali ste vedeli: Polno ime je kway teow phat thai v kitajskem narečju pomeni riževi rezanci.
Jed se lahko dobi v restavracijah Chutys (Slovenska cesta, BTC Ljubljana, Kongresni trg, Europark Maribor, kmalu pa tudi v Aleji Šiška), v času koronavirusa pa se jih naroči prek dostave Wolt in eHrana.
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed