Odprta Kuhinja

Odličen recept za segedin

Odpri galerijo
A+   A-
Popolna zimska jed, ki nam pomaga prebroditi vso to težko hrano veselega decembra.



Že kar nekaj časa hranimo ta fantastičen recept, ki nam ga je pred leti zaupala Irena Bogataj iz Fužin v Poljanski dolini. Irena med vsemi enolončnicami najraje pripravi prav to zeljno jed na žlico, saj je doma na kmetiji Lojz, kjer se že skoraj desetletje ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave, predvsem s kisanjem zelja in repe.

Sestavine za 4 do 6 oseb


- 1 kg kislega zelja
- 0,7 kg svinjskega mesa
- 1 žlica svinjske masti
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- lovorov list
- 1 žlica sveže mlete zelenjave (kašče)
- 1 žlica paradižnikove mezge
Priporočamo še: TOP 10 receptov s kislim zeljem

Priprava


1. V dovolj velikem loncu segrejemo svinjsko mast, na kateri prepražimo čebulo. Dodamo narezan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Nato dodamo še na kocke narezano svinjino in pražimo, dokler meso ne spusti vode.

2. Dodamo žlico sveže mlete zelenjave (ki ji na domačiji Lojz pravijo kašča, ponekod pa zelenjavo v soli poznajo pod imenom domača vegeta), paradižnikovo mezgo in lovorov list ter podušimo.

3. Zalijemo z zajemalko ali dvema vode. Če bi raje gostejšo jed, dodamo še žlico moke.

4. Zelje poplaknemo pod tekočo vodo in ga dodamo v lonec. Premešamo. Na rahlem ognju naj počasi vre vsaj eno uro.

5. Ko je kuhano, po potrebi dosolimo in popramo.
Namig: segedin je priporočljivo skuhati popoldne ali zvečer, preden ga postrežemo, saj najbolje tekne naslednji dan, ko se okusi lepo povežejo.

Preberite tudi: Kislo zelje po svetu

Fotografija: Špela Ankele
Datum Objave: 28.12.2020 ob 10:12

Več iz te teme:

juhe in enolončnicekislo zeljesegedin

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja