Odlična figova krostata
A+ A-
Sladica za ljubitelje fig v vseh oblikah.
Tisti, ki jim je ljubše drugo sadje, lahko figovo marmelado zamenjajo s katerokoli domačo marmelado po trenutnem navdihu.
Sestavine
Testo
- 125 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 250 g moke
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- limonina lupinica
- pomarančna lupinica
- malo ruma
- rumenjak
- 2–3 žlice mrzle vode
Nadev
- pribl. 500 g dobre domače figove marmelade
- sveže fige za okras
Priprava
1. Maslo, sladkor, sol in moko v posodi čim hitreje zdrobimo v drobtine, dodamo druge sestavine in na hitro umesimo krhko testo. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro.
2. Testo razvaljamo med dvema plastema prozorne folije in ga položimo na pomaščen pekač za pite. Z roko ga potisnemo ob dno in robove pekača in ga po vsej površini (tudi po obodu) prebodemo z vilicami. Pekač s testom damo v zamrzovalnik za 30 minut, da se med peko ne bo skrčilo. Pečemo 15 minut pri 180 ° C, da dobi zlatkasto barvo.
3. Podlago za krostato vzamemo iz pečice in jo bogato namažemo z marmelado. Po vrhu okrasimo s koščki svežega sadja ali s trakovi testa, ki smo ga prihranili od podlage.
4. Pečemo še približno 20 minut, tako da se marmelada dodatno zapeče in postanejo robovi hrustljavi.
Priporočamo še: Skutne kocke z malinami in timijanom
Recept: Gostilna Na burji
Stiliranje: Žana Kapetanović
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik
Datum Objave: 30.7.2018 ob 13:07