Odlična figova krostata

Sladica za ljubitelje fig v vseh oblikah.

Tisti, ki jim je ljubše drugo sadje, lahko figovo marmelado zamenjajo s katerokoli domačo marmelado po trenut­nem navdihu.

Sestavine

Testo
– 125 g masla
– 100 g kristalnega sladkorja
– ščepec soli
– 250 g moke
– 2 vrečki vaniljevega sladkorja
– limonina lupinica
– pomarančna lupinica
– malo ruma
– rumenjak
– 2–3 žlice mrzle vode

Nadev
– pribl. 500 g dobre domače figove marmelade
– sveže fige za okras

Priprava

1. Maslo, sladkor, sol in moko v posodi čim hitreje zdrobimo v drobtine, dodamo druge sestavine in na hitro umesimo krhko testo. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro.

2. Testo razvaljamo med dvema plastema prozorne folije in ga položimo na pomaščen pekač za pite. Z roko ga potisnemo ob dno in robove pekača in ga po vsej površini (tudi po obodu) prebodemo z vilicami. Pekač s testom damo v zamrzovalnik za 30 minut, da se med peko ne bo skrčilo. Pečemo 15 minut pri 180 ° C, da dobi zlatkasto barvo.

3. Podlago za krostato vzamemo iz pečice in jo bogato namažemo z marmelado. Po vrhu okrasimo s koščki svežega sadja ali s trakovi testa, ki smo ga prihranili od podlage.

4. Pečemo še približno 20 minut, tako da se marmelada dodatno zapeče in postanejo robovi hrustljavi.

Priporočamo še: Skutne kocke z malinami in timijanom

Recept: Gostilna Na burji
Stiliranje: Žana Kapetanović
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed