Odlična ideja, kako porabiti šopek špargljev
Pomlad je tu in poleg zvončkov, trobentic, tulipanov in narcis so iz zemlje pokukali tudi šparglji, zato je v tem času pametno imeti na zalogi kakšen preprost recept, na kakšen način jih pripraviti. Odlični so na primer v rižoti in juhi, danes pa bomo skuhali jed, ki je še bolj enostavna.
Šparglji imajo nežno aromo, ki je z dolgotrajno toplotno obdelavo in preveč kompliciranja s sestavinami ne želimo izgubiti. Zato jih pogosto le blanširamo v slani vodi ali pa spečemo v pečici. Okus poudarimo z dodatkom soli, popra in limone, morda jih pokapljamo še z nekaj kapljicami oljčnega olja. Že to bi bilo dovolj, da bi iz zelenih poganjkov nastala odlična priloga.
Pripravimo jih tako, da bodo postali samostojen krožnik, katerega postrežbe se ne bi branili niti v najboljših restavracijah.
Kljub temu bomo izbrali izjemno običajne sestavine. Naj šparglji pritegnejo vso pozornost. Vlogo spremljave bodo odigrali česen, češnjevi paradižniki, parmezan, bazilika in balzamični kis. Namesto slednjega lahko uporabite tudi balzamično redukcijo, če jo imate na zalogi. Sicer pa jo bomo v nekaj potezah pripravili kar sami.
Kaj balzamična redukcija pravzaprav sploh pomeni? S pomočjo toplote bomo v kozici reducirali vsebnost vode v kisu. In ker balzamični vsebuje sladkor, bomo dobili lesketajočo se sirupu podobno tekočino. Odlična pika na i za naše šparglje. In še to. Spodnji recept je tako preprost, da se ne bomo zapletali s količinami. Preprosto jih odmerite po navdihu, saj ne morete zgrešiti.
Sestavine
- šopek špargljev
- češnjevi paradižniki
- česen
- parmezan
- bazilika
- sol
- poper
- balzamični kis
Priprava
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- Šparglje operemo in jim odrežemo olesenele konce. Zložimo jih na pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko, jih posolimo, popramo in poškropimo z oljčnim oljem.
- V posodi zmešamo na pol prerezane češnjeve paradižnike, strt česen, sol, poper in oljčno olje.
- Šparglje prekrijemo z ribanim parmezanom in začinjenimi paradižniki.
- Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo približno 20 minut, dokler se šparglji ne zmehčajo, paradižniki pa karamelizirajo.
- Medtem v kozici zmešamo dve žlici sladkorja in za skodelico balzamičnega kisa. Segrevamo, da začne vsebina v kozici brbotati, hkrati pa ves čas mešamo, da se ne prismodi na dno. Segrevamo nekaj minut, da dobimo želeno teksturo.
- Šparglje damo na krožnik in jih pokapljamo z balzamično redukcijo. Dober tek!