Odlična mineštra z bučkami
Odpri galerijo
A+ A-
Lahka in hitro pripravljena poletna jed na žlico, v kateri porabimo bučke. Nekaj dela bo le z rezanjem zelenjave.
Mineštra z bučkami je vedno dobra izbira, ko ne želimo preveč otežiti želodca, pojesti nekaj na žlico in skuhati nekaj na hitro, a vseeno ostati pri zdravi domači prehrani.
Sestavine
- večja mlada čebula
- 1–2 večja stroka česna
- 350 g bučk
- 2 srednje velika krompirja
- 70 g korenja
- 50 g (zamrznjene) koruze
- žlička paradižnikovega koncentrata
- žlica moke
- 1/2 kokošje ali zelenjavne jušne kocke
- 30 g dimljene slanine
- 50 g mini testenin (zvezdice oz. po izbiri)
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- beli poper
- ščep sladkorja
- malo kopra, peteršilja, rožmarina
Priprava
1. Bučke operemo in narežemo na srednje velike kocke. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke, približno enake velikosti kot bučke. Korenje prav tako olupimo in narežemo na kockice. Mlado čebulo narežemo na drobno, česen pa na tanke lističe.
2. Segrejemo 0,5 dl oljčnega olja, dodamo čebulo, jo posolimo in na zmernem ognju svetlo popražimo. Proti koncu nanjo stresemo česen in ga na hitro popražimo, le toliko, da zadiši.
3. Dodamo žlico moke, žličko paradižnikovega koncentrata in ščep sladkorja. Premešamo in na manjšem do zmernem ognju na hitro svetlo popražimo. Prilijemo liter vode in dodamo pol jušne kocke, premešamo in povečamo ogenj.
4. Dodamo še krompir, korenje, koruzo, slanino, poper po okusu, malo kopra, peteršilja, rožmarina. Ko zavre, ogenj zmanjšamo na zmernega, pokrijemo s pokrovom in pustimo kuhati 20 minut.
5. Dodamo še bučke, solimo po okusu, nazaj pokrijemo in kuhamo še 15 minut.
6. Dodamo testenine in kuhamo še 5–6 minut oz. po navodilu na embalaži. Občasno premešamo in dolijemo še malo vode, če je treba.
7. Ko mineštro postrežemo, na vsak krožnik posujemo malo mlade čebulice, prilijemo kanec oljčnega olja in dodamo še kako žlico čvrstega jogurta ali kisle smetane.
Priporočamo še: Bučke: 35 receptov za glavne jedi, priloge, prigrizke, shranke in sladice
Datum Objave: 7.7.2020 ob 07:07