Odprta Kuhinja

Odlična novica za vse oboževalce sacher torte

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Odpri galerijo
A+   A-
Znamenita sacher torta je postala v svoji skoraj dvestoletni zgodovini institucija.


Ljubiteljem sacher torte od začetka junija ni več treba na Dunaj, v Salzburg ali nam bližnji Gradec, na košček proslavljene božanske sladice se lahko odpravijo v Trst. Tam so namreč v začetku junija odprli prvo sacher kavarno v Italiji, imenovano Caffé Sacher Trieste, ki stoji v središču mesta, na Via Dante Alighieri na začetku cone za pešce. Kot nam je povedala Jasmina Šušulić, ki z družino živi v vasi Nabrežine na Krasu, so se že odpravili na pokušino in bili med prvimi gosti nove kavarne. Njen mož je namreč velik ljubitelj te ikonične dunajske specialitete, zato so veseli, da jim ne bo več treba na Dunaj ali je naročati po spletu. »V novi kavarni, ki je našla prostor v nekdanji trgovini s čevlji in je urejena po dunajskem navdihu, v katerem prevladujeta les in rdeča barva, namreč strežejo originalno sacher torto, ki jo pripeljejo naravnost iz dunajske slaščičarne. Povpraševanje je bilo v prvih dneh po odprtju izjemno, ne glede na ceno, saj je treba za kos torte odšteti skoraj deset evrov, za celo torto manjše dimenzije 45, za največjo pa 65 evrov,« je povedala in dodala, da strežejo le še nekaj slanih prigrizkov pa seveda kavo in čaj.

Ikonična dunajska sladica tudi v Trstu


O sacher torti, eni najbolj znamenitih dunajskih, celo evropskih sladic, ki jo poznajo tudi onkraj meja stare celine, je bilo prelitega veliko črnila in zanjo je bilo porabljene ogromno čokolade, marelične marmelade in drugih sestavin. Nič čudnega, gre za torto, ki je v skoraj dvestoletni zgodovini postala več kot sladica, lahko bi ji rekli kar institucija. Najbolj znana čokoladna torta na svetu je predmet poželenja številnih sladokuscev, in izkušeni pravijo, da se z originalno saherico, kot ji tudi pravimo, ne more primerjati noben približek. Zato jo je treba enostavno poskusiti tam, kjer je doma, na Dunaju, v hotelu ali kavarni Sacher. Prav tam se je rodila davnega leta 1832. Takrat je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, naj zanj in za njegove visoke goste pripravi posebno sladico. Ker je glavni kuhar ravno zbolel, je pomembna naloga padla na 16-letnega vajenca Franza Sacherja, ki pa se bremena očitno ni ustrašil. Že za njegovega časa je postala torta tržno uspešna, njegov sin Eduard pa jo je še izpopolnil, ko je receptu dodal čokoladno glazuro. Ker pa je delal pri dvornem slaščičarju Demlu, se je razvnela prava pravna bitka za dokazovanje, kdo je izumil original. Od leta 1965 poznamo originalno Sacherjevo torto in Demlovo torto.

Izkušeni slaščičarji pravijo, da saherice ni pretirano težko narediti, zahteva pa čas, pozornost in natančnost, da bo biskvit res rahel in puhast, glazura pa čvrsta in slastna. Saherico, ki je po videzu pač še ena čokoladna torta, odlikuje nežna in rahla notranjost, čokoladni okus se zliva v harmonično celoto s sladko marelično marmelado, s katero je premazan na pol prerezan biskvit, in z debelo glazuro iz temne čokolade. Svoje doda nežna stepena smetana, s katero sladico postrežejo.
Preberite še: Čokoladni mousse, ki bo postal sladica tega poletja

Fotografija: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

sacherTrst

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja