Odlične domače napolitanke: pozabljen praznični posladek brez peke

Da, domače! Morda ste pozabili, morda niti ne vedeli: ampak tudi sami jih lahko naredimo!

Bom kar iskrena: naredila sem jih dvakrat in res veliko pojedla tudi sama. Zelo dobre so, v primerjavi s kupljenimi je okus bolj izrazit, poln in nasiten – saj poznate občutek, ko si sit, pa kar ne moreš stran od krožnika. Zato predlagam, da domače napolitanke naredite takrat, ko boste imeli zagotovljenih več jedcev – sicer se vam bo zgodilo kot meni … Kot sem napisala v receptu, če želite, da bodo lepe na pogled, jih postavite v skrinjo za nekaj časa, nato narežite na poljubne koščke.

Lešnikove napolitanke

  • 1 paket oblatov (5 oblatov, 200 g)
  • 530 g mletih lešnikov
  • 80 g lešnikovega namaza
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 250 g masla
  • 300 g rjavega sladkorja
  • 200 g belega sladkorja
  • 150 g čokoladnih mrvic (po želji, glej namig)

Priprava

1. Mleko, maslo in sladkor kuhamo, da se maslo in sladkor stopita.

2. Dodamo mlete lešnike, čokolado, lešnikov namaz ter med nenehnim mešanjem kuhamo še približno 5 minut, nato odstavimo in pustimo stati kakšno uro na sobni temperaturi, da se krema ohladi in primerno zgosti.

3. Vzamemo velik pladenj in nanj položimo peki papir ter prvi oblat: oblat ima dve »lici«, torej, površini se razlikujeta, zato npr. obrnemo stran z večjimi vdolbinami navzdol in tako nadaljujemo do konca. Na oblat namažemo slabi 2 zajemalki nadeva, nato prekrijemo z novim oblatom, rahlo pritisnemo in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.

4. Če se odločimo, da bomo povrhu potresli čokoladne mrvice ali kokos, moramo na začetku imeti v mislih, da prihranimo dobro zajemalko nadeva. Lahko se odločimo in vrhnjo plast namažemo samo do polovice ter dobimo 2 različici napolitank.

5. Pripravljene oblate pustimo stati čez noč v hladnem prostoru, nato pa jih – pomembno! – pred rezanjem postavimo v zamrzovalno skrinjo za pol ure. Razrežemo po želji, na kocke, pravokotnike, trikotnike.

6. Hranimo na hladnem!

Priporočamo tudi: Tako se uporablja cimet
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana