Odlični cmoki s slivami in marelicami

Zelo okusna različica, primerna tudi za vegane.

Slive oziroma češplje imenujemo drevo in njegov koščičasti temno modri sadež jajčaste oblike. Star pregovor pravi, da je sliva najokusnejša, ko gre v mlin. To je takrat, ko je tako zrela, da se pri peclju že naguba in je njena koža kot žakelj. Prav take so najboljše za pripravo sezonske sladice, slivovih cmokov. So idealen poletni sadež, saj skrbijo za vitko linijo: ko pojemo slivo, se ogljikovi hidrati ne morejo spremeniti v maščobe in se kopičiti v telesu.

Sestavine za 8 cmokov

– 4 marelice
– 4 slive
– 200 g polnozrnate pšenične moke
– 4 žličke sladkorja
– sol
– maslo
– kruhove drobtine

Kako se lotimo?

1. Moko stresemo v skledo za mesenje in poparimo s slanim kropom. Mešamo z leseno žlico ali kuhalnico, da nastane ravno prav vlažno testo. Količino vode je težko določiti, ker je odvisna od moke. Če testo primemo z dvema prstoma, se ne sme lepiti, lahko pa ga oblikujemo, torej ni preveč trdo. Pustimo, da se ohladi.

2. Sadje razkoščičimo tako, da ostaneta polovički skupaj. V sredino damo pol žličke sladkorja in stisnemo.

3. Testo razdelimo na 8 delov. Oblikujemo kroglice, ki jih sploščimo med pomokanimi dlanmi. Na sredo damo marelico ali slivo in cmok zapremo kot mošnjiček. Previdno zagladimo, da je okrogel. Če nastanejo razpoke, jih stisnemo.

4. V večji široki posodi zavremo vodo, solimo. Zmanjšamo temperaturo, da nalahno vre.

5. Cmoke spuščamo v vodo enega po enega. Ko izplavajo, jih pobiramo s penovko in odlagamo na cedilo.

6. V ponvi na maslu zarumenimo drobtine. Cmoke naložimo na krožnik in jih posujemo z drobtinami.

Priporočamo še: Marelični cmoki iz skutnega testa
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed