Odprta Kuhinja

Odlični krompirjevi polpeti

golden crisp rosti from cauliflowerand parmesan cheese with avocado dips and parsley garnish on a gray plate, close-up, selective focus, narrow depth of field (golden crisp rosti from cauliflowerand parmesan cheese with avocado dips and parsley garnis
Odpri galerijo
A+   A-
Star krompir porabimo za pire ali okusne polpete, ki jih zlato zarumenimo na vročem olju.



Krompir je ena najbolj priljubljenih jedi pri nas, običajno pripravljen kot priloga. Pražen, pečen, kuhan v kosih ali zmečkan v pire se poda k mesu in zelenjavi, različnim omakam in prikuham. Ker je škrobnato živilo, z njim lahko zgostimo omake in juhe: kuhanega zmečkamo z vilicami in dodamo jedi ali surovega drobno naribamo že med kuhanjem. Kmalu bo na tržnici mladi krompir, ki ga spečemo v kosih ali celega, če je droben, pred peko ga ni treba skuhati, mladega ni treba niti lupiti, le dobro ga operemo. Lahko pripravimo tudi okusen krompirjev golaž, ki ga
ponudimo kot glavno jed.

Sestavine za 4 osebe


- 1 kg krompirja
- 2 jajci
- 2–3 žlice moke
- 1 žlica drobtin
- 2 stroka česna
- sol, poper, olje
- 1 avokado
- 1 žlica kisle smetane
- 1 šopek peteršilja
Priporočamo še: Pita s šparglji in kozjo skuto

Priprava


1. Krompir operemo in skuhamo v slani vodi. Odcedimo in ohladimo ter olupimo. Stresemo v skledo in zmečkamo z vilicami. Česen olupimo in stremo, en strok dodamo krompirju. Dodamo jajca, moko in poper ter dobro premešamo. Po potrebi dodamo še malo moke in drobtine.

2. Oblikujemo polpete in jih zlato zapečemo na vroči maščobi.

3. Avokado olupimo, zmečkamo z vilicami in zmešamo s strtim česnom in smetano.

4. Dodamo k vročim polpetom, posujemo s peteršiljem in postrežemo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: domači njoki, jagodni cmoki, ribe in zelenjava

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Getty Images

Preberite tudi: 4 filtri, ki jih moramo redno menjati
Datum Objave: 6.5.2019 ob 14:05

Več iz te teme:

brezmesne jedikrompirpripravasestavinekrompirjevi polpeti

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja