Odlično kosilo: ratatouille iz pečice s kuskusom
Odpri galerijo
A+ A-
Jajčevci na način, kot so našli mesto v menda najbolj pravi filmski različici slavne in tradicionalne francoske jedi ratatouille, ki pa jo lahko vsak prilagodi svojemu okusu.
Ratatouille iz pečice s kuskusom, zelena solata s sirom in fižolom
Sestavine za 4 osebe.
- pol čebule
- skodelica pretlačenega vloženega paradižnika (pire)
- 1 večja bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena poletna buča
- 1 jajčevec
- 2 stroka česna
- nekaj stebel svežega timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 250–300 g kuskusa
Solata
- zelena solata
- 100 g poltrdega sira
- manjša pločevinka kuhanega fižola
- sol, olje, kis
Priprava
1. Čebulo drobno sesekljamo, česen na tanko narežemo. Pečico segrejemo na180–200 stopinj.
2. Na dno ovalnega modela za peko namažemo paradižnikov pire, potresemo s čebulo, česnom, soljo, poprom in žlico oljčnega olja. Premešamo.
3. Jajčevcu, bučkama in papriki odrežemo konce in jih z ostrim nožem narežemo na tanke rezine. Naložimo jih v model od roba proti sredini. Na koncu vse poškropi-mo z oljčnim oljem, solimo, popramo in potresemo s timijanovimi lističi.
4. Zdaj odrežemo ravno pravšnji kos papirja za peko in z njim pokrijemo zelenjavo. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 40 minut, da se zelenjava zmehča in paradižnikova omaka (še) brbota okoli nje.
5. Medtem zakuhamo kuskus v slan krop, premešamo, pokrijemo in odstavimo.
6. Solato očistimo, sir narežemo na kocke, vse stresemo v skledo, dodamo fižol in zabelimo.
Različica: Namesto kuskusa izberemo testenine, polento, riž ali le kos kruha. Jed dobi poseben značaj, če med paradižnik dodamo črne oljke.
Priporočamo še: Njoki po sorentinsko: božansko kosilo, ki nas vedno spomni na poletje (VIDEO)
Naslovna fotografija: Mizina/Getty Images
Datum Objave: 31.8.2023 ob 07:08