Okusen in za oko privlačen zajtrk iz jajc, ki jih spečemo v obroču iz paprike

Z malo domišljije in v družbi paprike lahko dobijo povsem navadna jajca na oko poletno preobleko in popestrijo prvi jutranji obrok.

Paprike spadajo med plodovke, katerih domovina so tropski in subtropski predeli Južne Amerike, v Evropo jih je prinesel Kolumb. Danes jih gojijo skorajda povsod po svetu, zelo dobro uspevajo tudi pri nas. So med najbolj priljubljenimi poletnimi vrtninami, poleg tega, da se jih v sezoni do sitega najemo, pa jih lahko na številne načine pripravimo kot shranke za zimo.

Paprike lahko kupimo vse leto, čeprav seveda nestrpno čakamo tiste z domačega vrta. Uživamo sveže ali v številnih kuhanih, pečenih ali dušenih jedeh, ki jih paprika dopolnjuje, v mnogih prevzame tudi glavno vlogo. Odlično se ujame s paradižnikom, denimo v solati in satarašu, še ena zmagovalna kombinacija so polnjene paprike s sladko paradižnikovo omako.

Paprika z jajci

Za 4 osebe.

  • 2 večji papriki
  • 8 jajc
  • 0,5 kg češnjevega paradižnika
  • 4 velike rezine slanine ali pršuta
  • sol, poper
  • olje
  • peteršilj

Priprava

1. Paprike narežemo na osem za dober centimeter debelih kolobarjev in jih očistimo semen.

2. Slanino ali pršut narežemo na osem kosov.

3. V ponev položimo papriko, na sredino damo slanino in jo malce popečemo, nanjo ubijemo po eno jajce.

4. Pečemo na srednjem ognju, potem ponev za minuto pokrijemo, da se speče še rumenjak.

5. Solimo, popramo in okrasimo s peteršiljem. Postrežemo s paradižnikom.

Priporočamo še: Če imate bučke, sir in paradižnikovo omako, naredite to božansko jed

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: ALLEKO/Getty Images

Deloindom.si: Kako se lotiti sanacije po poplavah
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana