Če imate bučke, sir in paradižnikovo omako, naredite to božansko jed

Iz tako malo sestavin, ki jih popestrimo z začimbami, lahko pripravimo izvrstno prilogo k mesu. Ob skledi domače solate pa so gratinirane bučke lahko tudi samostojen obrok.

Jedi, pečene v pečici, potresemo z naribanim sirom, da se raztopi in naredi mamljivo, zlato rumeno skorjo. Bolj je sir masten, lepše se raztopi, manj mastni siri naredijo bolj čvrsto skorjo. Odlično dopolnijo tako mesne kot zelenjavne jedi, dodajamo jih k testeninam, rižu in različnim kašam. Nariban sir, na primer parmezan, ki ga sicer potresemo po testeninah, vmešamo v rižoto, da bo dobila poseben okus in malce lepljivo strukturo. Iz sira in zelenjave pripravimo jed, ki spominja na pico, le da podlaga ni iz testa.

Gratinirane bučke

Za 4 osebe.

  • 4 manjše bučke
  • 250 g naribanega sira
  • 1 skodelica paradižnikove omake
  • 3 stroki česna
  • sol, poper, timijan, rožmarin

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Bučke očistimo, po potrebi olupimo. Narežemo po dolgem na polovice in izdolbemo semena. Posolimo in pustimo stati petnajst minut, potem popivnamo tekočino, ki se je izločila.

3. Namažemo s paradižnikovo omako, v katero smo zmešali strt česen, rahlo solimo in popramo.

4. Potresemo z zdrobljenim timijanom in rožmarinom ter naribanim sirom.

5. Naložimo v pomaščen pekač in pečemo slabe pol ure. Okrasimo s svežim peteršiljem ali drugimi zelišči.

Priporočamo še: Ob upoštevanju teh nasvetov bodo filane paprike ostale cele, nadev pa sočen

Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Ann_Zhuravleva/Getty Images

Deloindom.si: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavrzite
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana