Odprta Kuhinja

Orehova potica: recept in 5 zlatih pravil, ki smo se jih naučili na kuharski delavnici (VIDEO)

Naša Jasmina obvlada potico! (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Minuli teden je bil naš studio poln veselja, prazničnih vonjav in kulinaričnega navdiha. Za nami je prva kuharska delavnica: pod mentorstvom Jasmine Pirnar Krope (Yaske) smo se od A do Ž posvetili potici z orehovim nadevom.

Tukaj bomo ponovili pet pravil, kako do lepega končnega izdelka, spodaj pa smo dodali še recept, po katerem smo potico pekli tudi na delavnici. Za vse, ki pravkar razočarano ugotavljate, kaj ste zamudili, samo še opomnik – budno nas spremljajte, kajti v novem letu bo takih priložnosti res veliko.

Potičnik

Slovenska potica mora biti pečena v okroglem lončenem pekaču – potičniku ali potičnici, s prirezanim stožcem v sredini in ravnim dnom. Najbolj uporaben je tak s premerom pri­bližno 22 cm, saj bo potica ravno pravšnja za eno družino. V tem primeru bomo porabili 300 g moke, kar pomeni, da bomo tudi lažje delali s testom in prestavili zvitek v potičnik. Prav tukaj se nam rado zatakne. Saj res, ob tem pripomočku se nam vedno pojavi tudi vprašanje, kako vemo, koliko testa pripraviti za določeno velikost. Ustrezno količino sestavin najlažje izračunamo s križnim računom, pri tem upoštevamo, da je za 300 g moke primeren potičnik premera 20 do 23 cm oziroma prostornine od 1,7 do dva litra.

Delavnica peke potice
Delavnica peke potice

Testo

Na delavnici smo se ga lotili na roke. Sestavine smo najprej zmešali s kuhalnico, nato pa jih z rokami na hitro zgnetli v gladko kepo kar na pultu. Testo mora biti prožno, ne premehko, nikakor pa ga ne smemo dolgo gnesti. Nato ga oblikujemo v kroglo, vrnemo v posodo, pokrijemo s prtičem in počakamo, da dvojno naraste.

Delavnica peke potice
Delavnica peke potice

Valjanje

Prav vedno nas bega, koliko moramo testo razvaljati. Takole si lahko pomagamo: najprej pomokamo pult, nato vzamemo krpo in izmerimo premer zgornjega dela potičnika. Za našo mero vzamemo dvojno dolžino tega in to širino s prstom označimo v moko. Na eni strani odvzamemo še kakšna dva centimetra, saj se bo testo med zvijanjem širilo. Tako, to je širina, ki jo moramo razvaljati. Zdaj pa razmišljamo samo še o debelini: ta naj bo približno 0,5 cm, pri čemer naj bo zgornji del nekoliko tanjši in širši. Za lažjo predstavo priporočamo ogled spodnjega videa.

Nadev

Obstaja nešteto različic za orehov nadev, najslabši pa je najverjetneje tisti, ki vključuje sneg beljakov, kajti ravno ti povzročijo odstopanje testa od nadeva. Razlog: sneg se med vzhajan­jem spremeni v tekočino. Bolje bo, da uporabimo celo jajce ali samo rumenjake. Nadev premažemo do treh četrtin, pri tem pa zgornji, širši in bolj razvaljan del ostane nenamazan. Ne sme biti ne pregost ne preveč tekoč. Jasmina pravi, da mora biti – lepo mazav.

Delavnica peke potice
Delavnica peke potice

Lesena palčka

Pomembno je, da potico večkrat prebodemo z leseno palčko, saj se tako znebimo zračnih mehurčkov, ki bi nam lahko pokvarili videz. Vsi že vemo, da jo do dna zapičimo na vseh mogočih predelih, potem ko zvitek položimo v pekač in ga malce potlačimo. Zelo dobro pa je, da to počnemo že med zvijanjem in zategovanjem testa. Še ena pomembna misel se nam je ujela v spomin, ko govorimo o teh luknjicah. Bolje je, da jih ne zapremo s premazom iz razžvrkljanih jajc. Ta tudi povzročijo, da se skorjica bolj zapeče in zagreni.

Delavnica peke potice
Delavnica peke potice

Najboljša orehova potica po Jasmininem receptu

Za potičnik, ki ima premer pb. 22 cm.

Božična potica
Božična potica

Testo

 • 300 g pšenične moke tip 500
 • 1/2 kocke svežega (20 g) ali 4 g suhega kvasa
 • 130 ml mleka (mlačnega)
 • 2 rumenjaka
 • 50 g sladkorja
 • zavitek vaniljevega sladkorja
 • ščep naribane lupine bio limone
 • 1/2 žlice ruma
 • 1/3 žličke soli (2–5 g)
 • 60 g masla

Nadev

 • 300 g zmletih orehov
 • 140 ml mleka
 • 90 g sladkorja
 • zavitek vaniljevega sladkorja
 • ščep naribane lupine bio limone
 • žlica ruma
 • po ščep cimeta in soli
 • 1 jajce
 • 80 g kisle smetane (1–2 žlici)

Priprava

 1. V skodelico nadrobimo kvas, primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da dvojno naraste.
 2. Moko presejemo v skledo.
 3. Rumenjaka razžvrkljamo in jima dodamo preostali sladkor, dišave in sol.
 4. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, ga prilijemo k rumenjakoma in dobro premešamo.
 5. K moki prelijemo kvasec in premešamo. Nato dodamo jajčno mešanico in vse skupaj umešamo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Biti mora prožno, ne premehko. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja na dvojno prostornino (30–45 minut).
 6. Orehe prelijemo z vročim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohla­dijo. Postopoma jim dodamo vse sestavine razen jajca in smetane ter dobro premešamo. Nato primešamo še razžvrkljano jajce in na koncu kislo smetano, da je nadev lepo mazav (če je pregost, lahko dodamo še malo kisle smetane).
 7. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt ali desko ter v moki narišemo pravokotnik ustrezne velikosti, še bolje pa trapez, tako je zgornja stranica nekoliko daljša: velikost narisanega lika je odvisna od velikosti potičnika, glejte namig v nadaljevanju. Testo razvaljamo na debelino približno 0,5 cm, pri čemer naj bo zgornji del nekoliko tanjši. Premažemo ga z nadevom do treh četrtin, tako da zgornji, širši in tanjši del ostane nenamazan.
 8. Z roko prvih nekaj zavojev zvijemo zelo na tesno in potem nadaljujemo do konca zvitka. Že med tem postopkom z leseno palčko prebadamo testo, da iztisnemo odvečen zrak.
 9. Zvitek z obema rokama obrnemo, da je zaključek testa oziroma njegov rob zgoraj, ter ga položimo v dobro namaščen potičnik tako, da je rob testa obrnjen proti notranjemu stožcu, ter rob nežno pogladimo, oba konca zvitka pa nekoliko stisnemo skupaj.
 10. Potico z leseno palčko znova večkrat prebodemo do dna potičnika. Hkrati s prsti po površini preverimo zračne mehurje in jih z rahlim pritiskom iztisnemo. Pokrijemo s prtičem in pustimo, da spet dvojno vzhaja (30–45 minut).
 11. Pečico segrejemo na 180 stopinj (brez ventilatorja).
 12. Vzhajano potico damo v pečico in pečemo 45 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo v modelu približno 15 minut. Nato jo zvrnemo na leseno desko ali mrežico za pecivo in pustimo približno 3 ure, da se popolnoma ohladi.

Priporočamo še: Pisana potica po receptu iz stare kuharske knjige (VIDEO)

Datum Objave: 22.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

božič in novo letosladiceorehova potica

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.