Osvežilna jagodna torta

Popolna razlaga, kako se pripravi veganska torta z vsemi kremami in skutami, ki razgibajo okus, da na koncu ni le čudovita na pogled, ampak tudi okusna. Tako jo pripravi Andreja Martinović (MA Stories).

Ta lepotica in premer 20 cm.

Veganska skuta

  • 3 l sojinega napitka (ne sme vsebovati soli ali sladkorja in mora vsebovati vsaj 3,5 g beljakovin)
  • 21 jž vode
  • 9 jž jabolčnega kisa

Biskvit

  • 435 g namenske moke za pecivo
  • 50 g fine kokosove moke
  • 1 vrečka + 3 čž pecilnega praška
  • 1/4 čž sode bikarbone
  • 1 čž burbonske vanilje v prahu
  • 160 g belega trsnega sladkorja
  • 700 ml vode
  • 2 jž jabolčnega kisa
  • 100 g nerafiniranega sončničnega olja

Skutna krema

  • 500 g pripravljene sojine skute
  • 300 g kokosove smetane za stepanje
  • 1/2 skodelice fruktoznega sladkorja
  • 1 jž vaniljeve esence ali ekstrakta
  • 1 čž burbonske vanilje v prahu
  • 5 večjih jž kokosovega jogurta

Kokosova krema

  • 400 ml kokosove ga mleka (iz pločevinke)
  • 3 jž koruznega škroba (40 g)
  • 3 jž fruktoznega sladkorja
  • 1/2 skodelice kokosove smetane

Dodatno

  • 500 g svežih jagod
  • kokosov čips
  • limonov sok

Priprava

1. Že prejšnji dan se lotimo priprave skute: sojin napitek zavremo, posebej v manjši kozi prav tako zavremo vodo z jabolčnim kisom.

2. Sojin napitek prelijemo v stekleno ali plastično posodo in primešamo vodo s kisom. Pokrijemo z gazo in pustimo stati vsaj 3 do 5 ur, da se ohladi in sesiri. Skozi gosto cedilo, obloženo še z gazo, precedimo dobljeno skuto. Ožamemo, kolikor se da ven in postavimo v hladilnik čez noč v pokriti posodi, da se skuta dobro ohladi in dobi trdnejšo teksturo.

3. Naslednji dan se lahko lotimo biskvita: pečico vklopimo brez ventilacije na 180 °C. Pekača premera 20 cm obložimo s peki papirjem in ob robovih pomažemo z oljem.

4. V skledo za mešanje najprej presejemo moko, nato dodamo in zmešamo vse suhe sestavine.

5. V večji kozici združimo vse mokre sestavine, ki jih nato ob stalnem mešanju z mešalnikom počasi dodajamo suhim. Na hitro na srednje visoki hitrosti premešamo, a ne predolgo, ker je lahko biskvit nato zbit.

6. Maso prelijemo v pekač za torto in pečemo 60 minut. Preden biskvit vzamemo iz pečice, z zobotrebcem preverimo, ali je pečen.

7. Kadar biskvit uporabimo v istem dnevu, pustimo da se popolnoma ohladi, predno ga razrežemo. Pomembno je tudi, da ga prvih 3-5 minut pustimo v pekaču in nato preložimo na rešetko za ohlajanje.

8. . Med ohlajanjem lahko pripravimo skutino kremo: ohlajeno kokosovo smetano stepemo. Pol skodelice je damo na stran, ta bo za kokosovo kremo. V večji skledi nato zmešamo vse sestavine za skutino kremo, nato narahlo vmešamo še kokosovo smetano.

9. Kremo do uporabe postavimo v hladilnik.

10. Še kokosova krema: v kozarčku zmešamo koruzni škrob z malo vode. V večji kozici zavremo kokosovo mleko s sladkorjem in mu ob stalnem mešanju dodamo koruzni škrob ter kuhamo 2 min. Naredila se bo gostejša puding krema. Odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo, da se ohladi, vendar vmes večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica. Ko je krema ohlajena, počasi dodamo prihranjeno kokosovo smetano.

11. Sestavljanje: Jagode operemo, dobro odcedimo in narežemo na manjše koščke.

12. Biskvit prerežemo na 3 dele, visoke 1,5 cm tako, da odstranite tudi zgornji del biskvita.

13. Prvi del biskvita postavimo na podlogo, kjer bo stala torta. Okrog biskvita postavimo acetatno folijo ali obroč za torto.

14. Biskvit pokapamo z malo limonovega soka, a ne preveč, ker se lahko hitro preveč vpije in zbije strukturo.

15. Skutino kremo najprej z dresirno vrečko ali žlico razporedimo okrog robov biskvita, v višino naj ta skutin rob meri pribl. 3 cm in bo širok od 1,5 do 2 cm. Nato dodamo na sredino kokosovo kremo. Obložimo z narezanimi jagodami tako, da jih malo vtisnemo v kokosovo kremo. Posujete še s kokosovim čipsom in po vrhu dodamo še nekaj skutine kreme.

16. Na to položimo sredinski del biskvita in ponovite postopek s kremama. Torto zaključimo s tretjim biskvitom, ki ga ne pokapamo z limonovim sokom.

17. Torto prekrijmo s folijo za živila in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Najbolje čez noč. Naslednji dan jo poljubno okrasite z jagodami in uživamo v grižljajih.

Kaj ni krasna?
Namig: Pri pripravi skute je pomembno, da ne v kovinski posodi ali s kovinskimi žlicami.
In še: Biskvit pa je še bolj sočen in se lepše reže, če ga spečete dan prej in še mlačnega zavijete v folijo ter postavite v hladilnik.

Fotografije in recept: Andreja Martinović (MA Stories)

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana