Palačinka za lenobe

Palačinke, to pa je tradicija, ki se ji človek dobrovoljno priključi, morate priznati. Tokrat malo drugače, po holandskem vzoru.

To je recept za tiste, ki imajo palačinke radi, vendar se jim ne da mukotrpno peči vsake posebej. Mednarodno je recept znan pod ljubkim imenom dutch baby.

Sestavine

– 2 jajci120 ml mleka
– 60 g presejane moke
– 1 g drobno nastrganega muškatnega oreščka, 1 g soli, 30 g masla
– 15 g sladkornega posipa

Priprava

1. Težko železno posodo premera približno 25 centimetrov potisnemo v pečico in jo segrevamo na 245 stopinj.

2. V srednje veliki posodi stepamo jajci, dokler ne spremenita strukture. Dolijemo mleko in narahlo premešamo, nato postopoma dodajamo moko, za tem muškatni orešček in sol. Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.

3. Razgreto posodo previdno vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 220 stopinj. V posodi razpustimo maslo, tako da z njim namažemo celotno površino. Nato vanjo vlijemo tekoče testo ter jo vrnemo v pečico.

4. Palačinko pečemo, dokler ne postane privlačne rjave barve in se napihne, predvidoma bi moralo trajati približ­no 12 minut. Potem jo takoj vzamemo iz pečice; stresemo jo iz posode in nadaljujemo po svoje: lahko jo obložimo z nadevi po okusu (npr. karameliziranimi jabolki, gozdnimi sadeži, čokolado), lahko jo samo popršimo s sladkorjem v prahu, zelo priljubljena kombinacija je tudi z javorovim sirupom.

Priporočamo še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Fotografija: Janna Danilova/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana