Palačinke brez jajc

Za vse, ki se spopadate z alergijami: za približno 15 palačink.

Sestavine

– 0,5 l mleka (lahko rastlinskega)
– 5 žlic polnozrnate pirine moke
– 7 žlic navadne bele moke
– žlica sladkorja
– velik ščep soli

Priprava

1. Vse sestavine pomešamo, kot pri običajnih palačinkah, nato testo nekaj ur, lahko tudi čez noč, pustimo v hladilniku, da se povezuje. Ker se polnozrnata pirina moka obnaša različno od ene do druge, lahko, tik preden bomo začeli peči, dodamo še žlico ali po potrebi bele moke.

Namig: Po mojih izkušnjah postanejo take palačinke težavne in se trgajo, če dodamo več sladkorja.
Ozadje: Nekoč me je poklicala bralka in mi povedala zgodbo, ki me do danes ni zapustila: hči je umrla zaradi raka in gospa je prevzela skrb za vnučka, ki je imel hude alergije. Kaj naj kuha, me je spraševala, in medtem ko sva se menili, se je odstirala tudi zgodba življenja in bilo mi je res hudo. Te palačinke so bile prve, ki sem jih omenila gospe, kajti sami smo veterani kuhanja brez jajc in mleka. Še zdaj se vsakič, ko jih pripravljam, spomnim te gospe in ji v mislih zaželim srečo.

Fotografija: Sonja Ravbar

Preverite še: Za vas kuhamo: Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed