Palačinke s snegom

Da bodo palačinke mehke in puhaste, poskusimo trik stare gospodinje: v testo rahlo vmešamo sneg beljakov.

Palačinke so eden najbolj pogosto pripravljanih posladkov. Spečemo jih hitro, razen kadar moramo z njimi nahraniti za celo vojsko lačnih. Receptov je ničkoliko, za osnovnega uporabimo jajca, mleko in moko. Nekateri testo sladkajo, drugi ga rahlo posolijo, za večjo mehkobo lahko dodamo žlico kisle smetane ali nekaj kapljic olja. Moja priletna soseda jih zmeraj pripravlja po receptu, ki ga je podedovala od svoje mame, torej je že zelo star in velikokrat preizkušen. Skrivnost je v jajcih, pravi. Navadne palačinke lahko, zlasti če nismo zelo izurjeni v pečenju, postanejo žilave. Če namesto celega jajca v testo posebej zamešamo sneg iz beljakov, bodo penasto mehke, tudi če bodo nekaj časa stale.

Sestavine za 4 osebe

– 0,5 litra mleka
– 1 dl radenske
– cca 25 dag moke
– 2 jajci
– 1 ščepec soli
– olje

Priprava

1. Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. V skledo vlijemo mleko in radensko, dodamo rumenjake in dobro razžvrkljamo. Dodamo moko in sol ter zmešamo v gladko maso. Iz beljakov stepemo rahel sneg, ne preveč čvrst. Počasi, z občutkom, ga primešamo k masi, najbolje s kuhalnico.

2. V ponev kanemo nekaj kapljic olja, ga segrejemo in spečemo tanke palačinke. Če damo za žlico olja v maso, lahko palačinke pečemo v ponvi brez maščobe.

3. Ponudimo jih s poljubnim namazom.

Poizkusite še: Mehke brezmlečne palačinke z ovsom in mandlji

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed